Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kertgondozás

A kertgondozás sokak számára kimerül a fűnyírásban, pedig ennél összetettebb tevékenységről van szó. Hasznos ezt profi kertész szakemberekre bízni, akik legalább a tavaszi és a tél előtti teendőket elvégzik.

A leglátványosabb eredményeket mindjárt a jól karbantartott gyepszőnyeggel vagy pázsittal lehet elérni. A gyep az a magasabb, kevésbé ápolt fűszőnyeg, míg a pázsit apróra nyírt, gondosan ápolt. Ugyan angol gyepet nem biztos, hogy két hónap alatt tudunk produkálni, de egy szép gyepszőnyeget vagy pázsitot igen.

Legalább évente két alkalommal végezzük el a pázsit szellőztetését, praktikusan ősszel és tavasszal. Ennek során az oda nem való tárgyakat, növényi hulladékot eltávolítjuk. Így a víz könnyebben felszívódik, és több napfényt kapnak a fűszálak. Szükség esetén lazítsuk fel a talajt, ezt elég, ha néhány évente egy alkalommal elvégezzük. Így egy jobban levegőző, lazább szerkezetű talajt fogunk kapni, amely szintén segíti a víz beszivárgását és a tápanyag felszívódását. Az esetlegesen kialakuló lyukakat a földben laza talajjal kell pótolni. A gyepet és a pázsitot is trágyázni is kell, szerencsére vannak már erre a célra kapható műtrágyák és nem kell az istállóban kimenni és összeszedni egy kis lócitromot.

A kertgondozás további mozzanatai

Az öntözés is fontos, ezt hőmérséklettől, napsütés intenzitástól függően végezzük el vagy még jobb, ha az öntöző rendszer végzi helyettünk. Van, hogy elég pár naponta locsolni van, hogy naponta többször is kell. Praktikusan a hajnali vagy az éjjeli órákban tegyük ezt meg, mert nem fog kiégni a fű. A pázsit közül a gyomokat irtani kell, egy jól karbantartott pázsitszőnyegnél nem fog olyan sok megjelenni, de vagy kézzel, vagy vegyi anyaggal tegyünk ellene.

A fűnyírás is igen fontos, de nem mindegy, hogy milyen fűnyíróval végezzük. A pázsitra hengerkéses a gyepre pedig forgókéses megoldást javasolnak a szakértők.

A kert gondozásához tartozik még az öntözőrendszer téliesítése, a sövénynyírás (leginkább késő ősz előtt tegyük meg), a nyírást követően gombaölővel permetezzük le. A növényeket, amelyek nem télállók, ültessük be a télikertbe vagy vigyük be a házba.

A kerti járdák karbantartására is figyeljünk oda, ellenőrizzük a térkövek állapotát, ha elmozdultak, akkor igazítsuk meg és pótoljuk a fugázó anyagot. Látható tehát, hogy a kertgondozás is szakmunka és igen időigényes lehet, ezért jobb, ha szakemberre bízzuk.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.