Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kertépítés, folyók, tavak és társai

A kerti tó építése igen meggondolandó, mivel igen jól mutat és a kertünk dísze lehet, de a karbantartás elmaradása miatt (leginkább a lustaság ennek az oka) előbb hínáros lesz, majd bebüdösödik, szúnyoglárva telep lesz belőle és a folyamat végén szerencsére ki fog száradni és megoldódott a probléma. Ha tudjuk vállalni a karbantartást, akkor viszont építessünk egyet.

Az elhelyezésénél arra figyeljünk, hogy az épületek alapjától viszonylag messze tegyük, mert ha megsérül, és a víz kijut belőle akkor szerencsétlen esetben az alapozást alámoshatja. Jó, ha lombhullató fa sincs a közelében mert kevésbé lesz tele levéllel. Kerti tavat 3-4 m2 vízfelület alatt ne telepítsünk, és ha halak is fognak benne élni, akkor legalább 80 cm állandó vízmélysége legyen. A biztonság érdekében a tó folyamatosan mélyüljön, a parti zóna sekély legyen.

Amennyiben kisgyerekünk vagy életképtelen külsejű zsebkutyánk is van, úgy vegyük körbe kerítéssel a tavat.

A tó építés során kézi vagy gépi földmunkával termelhetjük ki a szükséges földmennyiséget. Ezt vagy deponáljuk le és használjuk fel a kertünkhöz vagy kijelölt lerakóba szállítsuk el. A tavat a tervezett használati mélységnél mélyebbre ássuk, mivel alá legalább 10 cm ágyazó homokréteg kerül. Erre geotextília kerül majd a fólia, ami a víz elszivárgását hivatott megakadályozni. Ehhez lehet kapni speciális termékeket, ne a konyhából hozzunk alufóliát. Kaphatunk kész kerti tó medencéket is, és helyszíni betonozással is kialakíthatjuk.

A tó vízzel való feltöltését szakaszosan kell végezni és a fólia esetleges elmozdulását figyelni/korrigálni kell. A tavat ezek után beletelepíthetjük növényekkel és a partját is kialakíthatjuk, pl.: sziklakertet is építhetünk. A tóba és a partjára kerülő köveknél figyeljünk arra, hogy olyan követ használjunk, ami nem tartalmaz vízoldékony összetevőket

A tó egy mikro ökoszisztéma, ezért a beletelepített növényeknek olyanoknak kell lennie, hogy a biológiai egyensúly fenntartásához hozzá tudjanak járulni. Javasolt a Magyarországon őshonos vízi növényeket telepíteni és a termőközeg is legyen speciális tavi földkeverék. Ha a fóliára telepítjük őket, akkor a tövüket kövekkel súlyozzuk le.

A tóba a friss víz utánpótlását, a meglevő víz levegőztetését gépészeti berendezésekkel tudjuk biztosítani. Egy kellően beállt kerti tó esetében a karbantartás nem túl időigényes, de szükséges. A belehullott szennyeződéseket és az elpusztult növényeket ki kell pecázzuk és kb. 2 évente egy nagygenerál is szükséges, amikor teljesen le kell eresszük a tó vizét és ki kell tisztítani az egészet: köveket, fóliát, medence falát stb...

A kerti tavat téliesíteni kell, a gépészetet ilyenkor el kell távolítani belőle legalábbis azt, amelyek 50 cm-nél közelebb vannak a vízfelszínhez. Lehet vásárolni fagymentesítőt is, ami egy adott területen meggátolja a jégképződést, ezáltal tud levegőzni a tó. A beton tavak oldalát a jégnyomás ellen védeni kell, levegővel töltött ballonokat szoktak besüllyeszteni a tó fala mellé ilyen esetben. Halakat csak beállt ökoszisztémájú tóba szabad telepíteni, leghamarabb a vízzel való feltöltés és a növényekkel való beültetést követő két hét múlva.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.