Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kerítés és kapu

A közterületi és a telekhatáron levő kerítés létesítése építési engedély nélkül megvalósítható jelenleg, amennyiben a kerítés magassága 2,50 m alatt van. A kerítés esztétikai megjelenésére előírás alapesetben nincs, de helyi előírás vonatkozhat rá (pl.: műemléki környezetben levő épület kerítés vagy a kialakult településkép védelme miatt).

A kerítésnek teljes terjedelmében a saját telken kell állnia, beleértve a kerítés alapját is. A jogszabály értelmében, ha a ház oldalhatáron áll, akkor a telek tulajdonosának a közterülettel határos kerítést, azt az oldalhatári kerítést, ahol a ház áll és a hátsókert kerítésének a felét kell megépítenie.

Szabadon álló épület esetében, pedig ha szembe állunk a telekkel, akkor a jobb oldali oldal a köteles oldal. Sarokteleknél a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít.

Kerítés építési kötelezettség

Kerítés építésére kötelezni alapesetben senkit nem lehet, kivéve, ha életveszély áll fenn, vagy ha anyagi kár keletkezhet a kerítés hiánya miatt. A kötelezés elrendelése a helyi építéshatóság feladata, bejelentés alapján indulhat ez az eljárás. Kerítés építésénél illik figyelembe venni azt, hogy a magas, tömör kerítésünk a szomszéd telkére árnyékot vethet és ez által az ott levő növényzet nem fejlődik megfelelően.  Telken belüli telekrészek lehatárolása esetén a kerítés nem lehet tömör (teljes felületében minimum 50%-ban áttörtnek kell lennie, vagy élő sövény).

A kerítésbe gyalogos és igény szerint gépjármű számára kaput kell létesíteni amennyiben nem vagyunk sportosak és nem tudjuk naponta többször is átugrani, és az autót is átdobni rajta. Ez a kapu közterületre nem nyílhat rá, és ha a telek előtt csatorna/árok található akkor az átjáró építéséhez az adott település üzemeltetéséért felelős engedélye szükséges, meg kell terveztetni az átjárót.

A kapunyitási megoldására előírás nincsen, praktikus a gépjárművek számára távnyitóval működtethető kaput létesíteni. Ez a kapu mozoghat sínen is és lehet nyíló is. Mind a két esetben figyelni kell a kapu helyigényére. A telepítésénél vegyük figyelembe azt, hogy a hiába van a saját telkünkön, a szomszéd épülethez ne kerüljön túl közel. Előfordulhat az, hogy a telkünkre teherautó hajt be, és senki sem örül, ha a háza fala közelében 3,5 t-nál nehezebb autók mozognak, vagy a teherautó és rakománya beleakad az átnyúló ereszbe és leszakítja azt.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.