Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kerítés

Egy adott területet körülvevő, elhatároló építmény, mely elhelyezkedhet épületek körül vagy az ingatlan határvonalán.

A kerítés funkciója a lezárás annak érdekében, hogy illetéktelen személyek, illetve bármilyen élőlény ne legyen képes bejutni a határvonal mögé. További funkciója a lakóépület esztétikai értékének emelése.

A rajta való áthaladás érdekében kapu kialakítása válik szükségessé, mely lehet egy- vagy kétszárnyú, attól függően, hogy a későbbiekben a határvonalon való áthaladást gyalogosan vagy gépjárművel tervezik.

A kerítés alapanyaga

A kerítés alapanyaga igen sokrétű lehet. Készülhet fából, kőből, fémből. Az alapanyag határozza meg, hogy melyik szakma képviselőjének feladata az elkészítés. Elkészítheti kőműves, lakatos, asztalos szakember.

Olykor a kerítés nem az áthatolhatatlanságot célozza meg, pusztán jelzés értékű. Kertek, hétvégi telkek esetében gyakran csupán drótháló kerül a telekhatárra. Egyes esetekben ennek épp az ellenkezője igaz, amikor kerítés gyanánt két-három méter magas betonfal kerül az épület és a telek köré.

A kerítés építése

A betonból készült kerítés leggyakrabban a helyszínen készül, valamint erre gyakran hidegburkolat kerül, általában mészkő, dísztégla vagy természetes hasított kő. Más alapanyag esetén, az egyedi kerítés a szakember által előre elkészítve, készen kerül a helyszínre, majd ott építik be. Nem egyedi kerítés esetén készen megvásárolhatók az alapanyagok tekercses vagy táblás kivitelben. Ebben az esetben igen nagy a választék szín és forma szerint egyaránt.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.