Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kémények és füstcsövek

A kémények az égéskor keletkező füstgázt vezetik el, illetve egyes esetekben az égéshez szükséges friss levegőt biztosítják. Régen a kémények falazott kémények voltak, a mai előírásoknak megfelelően falazott kéményt új kéményként már nem lehet építeni. A jelenlegi gyakorlatnak megfelelően választhatunk előre gyártott és szerelt kémények közül.

Meglevő kéményekre modern tüzelőberendezéseket csak úgy szabad rákötni, hogy utólagosan béléscsövet húznak a kéménybe, ez a bélelt kémény. Ugyanis a modern turbós kazánok zárt égésterűek és egy ventilátor segítségével, túlnyomással áramlik ki a füstgáz. A hagyományos tégla kémény önmagában nem bírná ezt a túlnyomást, ezt szükséges olyan béléscsövet belehúzni, amely ennek ellenáll. Az utólagos kéménybélelés szakmunka, speciális gépek és műszerek kellenek hozzá, házilag ezt elvégezni tilos és életveszélyes.

Szerelt kémények

A szerelt kémények egyszerűek és nagyszerűek leginkább ott előnyös az alkalmazások ahol a meglevő épületbe új tüzelőberendezést akarunk elhelyezni. A szerelt kémény a homlokzat előtt elvezethető nem szükséges hozzá födémet és a tetőszerkezetet megbontani. A szerelt kémény három rétegből épül fel. A legbelső rétegben (haszoncső) távozik a füstgáz, ezt egy szigetelő réteg veszi körbe majd a köpenycső következik. A turbós/kondenzációs kazánok az égéshez szükséges levegőt a külső térből szívják el, a füstgázt pedig egy ventilátor fújja ki a szabadba. Ezáltal elkerülhető a CO visszaáramlás a belső térbe. Turbós kéményt is csak megfelelően képzett szakember építhet, még akkor is, ha a kivitelezés picit hasonlít a legózásra, elemekből kell összeszerelni a kéményt.

A kémény magasságát és a tisztító ajtók helyét minden esetben az építész terven kell meghatározni a vonatkozó kéményszabványnak megfelelően. Minden kéményt le kell méreteztetni szakemberrel. Ehhez szükség van a rákötött tüzelőberendezés fajtájára, teljesítményére, a füstcső bekötés magasságára és a hatásos kéménymagasság értékére. A kéményméretezésnek az épület használatbavételekor van jelentősége, ugyanis a tüzeléstechnikai veszi át a kéményt, a vizsgálati jegyzőkönyvet be kell csatolni a használatbavételi engedély kérelemhez. Amennyiben nincs kéményméretezés, úgy a tüzeléstechnika nem fogja átvenni a kéményt és pótolni kell ezt a számítást. Az meg kellemetlen, ha a ház elkészülte után derül ki, hogy mégsem elég magas a kémény vagy rosszabb esetben az átmérője nem megfelelő.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.