Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kémény

A kémény az épületekben önálló egységként épített elvezető kürtő, melynek elsődleges funkciója a fűtés során keletkező füstgázok elvezetése a tűztérből a szabadba.

A kémény funkciói és tulajdonságai

Kémény kiépítése, beszerelése leginkább kazán, különböző kályhák, valamint tűzhelyek üzemeltetéséhez szükséges. Az említett berendezések és rendszerek üzemeltetése során keletkező füstgázokat vezetik ki a tetőhéjazat fölé, olyan magasságba, hogy az közvetlenül ne veszélyeztesse az emberek egészségét. Legfontosabb jellemzői a hőállóság, nyomásállóság, víztömörség, valamint a korrózióállóság.

Egy kémény lehet szilárd, folyékony vagy gázüzemű, melyet a tüzelőanyag fajtája határoz meg. Megkülönböztetünk egyedi, gyűjtő vagy központi típusokat. A választás attól függ, hány fűtőberendezés lesz rákötve, továbbá milyen mennyiségű füstgáz elvezetésére kell alkalmasnak lennie.

A kémény típusai kivetelzésük szerint

A kémény típusok a kivitelezés szerint is különbözőek, ez lehet falazott, rendszer jellegű, tehát előre gyártott elemekből épített, továbbá szerelt, tehát készre gyártott típusok.

Egy kémény lehet egy- vagy többjáratú. Az egyjáratú kizárólag a füstgáz elvezetésére szolgál, a többjáratú esetén a levegő bevezetése is megoldottá válik.

Működési elv alapján hagyományos rendszerű a gravitációs kémény, melynek alapja a természetes huzat, ami a meleg levegő és a hideg levegő tömegének különbségén alapul. Napjainkban a természetes huzat általában már nem elegendő, mivel a füstgáz hőmérséklete egyre alacsonyabb, ezért huzatfokozó berendezésekkel kell a kémény hatékonyságát megnövelni. Léteznek levegő-füstgáz kémény típusok, ahol egy ventilátor gondoskodik a füstgáz elvezetésről, valamint a levegő égéstérbe juttatásáról.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.