Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kazán

A kazán tüzelőanyag elégetésére és hőenergia hasznosítására való berendezés, amelyet folyadék hevítésére, illetve gőz fejlesztésére használnak fűtési célzattal.

A felhevített folyadék vagy gőz az a közvetítő közeg, mely a csővezeték-rendszer segítségével szállítja el a hőt a fűtendő helyiségekbe, majd ott csövek vagy radiátorok révén leadja a hőt, ezzel felmelegítve a helyiség levegőjét. Egyes típusok meleg víz előállítására is alkalmasak.

A kazán szinte minden fűtési rendszer esetében alkalmazható. Leggyakoribb a radiátoros megoldás, a padlófűtés, továbbá a falfűtés.

A kazán típusai

Tüzelőanyag tekintetében megkülönböztetjük a berendezéseket. Egy kazán működhet gázzal vagy fával, illetve lehet vegyes tüzelésű. Napjainkban egyre elterjedtebb a pellettel működő kazán, valamint az alternatív energiákkal kiegészített fűtési rendszer.

A fűtési technológia fejlődésének köszönhetően egyre jobb hatásfokú rendszerek látnak napvilágot. A kutatások folyamatosan arra irányulnak, hogy kevesebb energiaráfordítással minél nagyobb mennyiségű hasznos energiát nyerjünk. Erre jó példa a faelgázosító kazán, melynek a fűtőanyaga hagyományos, ám az égési folyamat úgy kerül szabályozásra, hogy minél több értékes energia kerüljön hasznosításra.

A kazán költségei

Egy fűtési rendszer tervezésekor a fűtés, ebből adódóan a kazán típusának kiválasztása erősen meghatározza a későbbiekre vonatkozóan az üzemelés, valamint a karbantartás költségeit. Az összköltségnek csupán töredéke a kazán ára, valamint beszerelési költsége, hiszen hosszú évek alatt – a ház fenntartása szempontjából – az üzemelési költség lesz a legjelentősebb tétel.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.