Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kapu

A kapu olyan nagyobb nyílás, mely a szabadba vezet. Elhelyezkedhet az épületen, illetve a kerítésen egyaránt. Tartozik hozzá egy zárható, ajtóhoz hasonló szerkezet, mely az egyik szárnyba kerül beépítésre.

Bentről kifelé haladva a kapu általában már közterületre, utcára nyílik. Ellenkező irányban nyílhat lépcsőházba, udvarra, belső udvarra, parkolóra, garázsba. A kapu általában a telekhatáron helyezkedik el, az onnan befelé található terület már magánterület, a ház tulajdonosának, illetve tulajdonosainak az engedélyével közelíthető meg. Soha nem azonos a lakás vagy családi ház bejárati ajtajával, mely közvetlenül a lakásba vezet.

A kapu típusai

Leggyakoribb a kétszárnyú változat, mely áll egy nagyobb szárnyból, amely lehetővé teszi a gépjárművek áthaladását, valamint egy kisebb szárnyból, amely külön is nyitható. Alapanyaga általában fa vagy fém, ebből adódóan lakatos vagy asztalos készíti el.

A kapu nyitása és zárása történhet mechanikus úton kulccsal, de történhet elektronikusan is, olykor távirányítással. A távirányítás leggyakrabban a gépjárművek átjárására szolgáló kapu esetében ideális, illetve garázsbejárónál. A kapu áthatolhatatlansága betörésvédelmi szempontból igen jelentős, ezért a zárszerkezetek beépítését zárszerelő szakember végzi.

Ezen kívül más betörésvédelmi módozatok is léteznek, melyek még biztonságosabbá teszik a védelmi funkciót. Elhelyezhető kamera, kamerával ellátott kaputelefon, valamint további eszközök.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.