Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kandalló építő

A kandalló építő olyan fűtési rendszereket készít, melyek a fűtési cél mellett látványosak is, gyakran nyílt tűztérrel rendelkeznek.

A kandalló építő feladatai

A kandalló építő a tervezéstől a kivitelezésig minden részmunkát elvégez, melyek magukban foglalják az alapzat elkészítését, a tűztér beépítését, a kéménybe való bekötést, a füstcső elburkolását. A kandalló építő a munkafolyamat leglátványosabb részét, a burkolat elkészítését is elvégzi, mely általában tégla- vagy kőburkolat. Gáztüzelésű kandalló esetén a gázbekötést legtöbbször nem a kandalló építő végzi, hanem egy erre szakosodott épületgépészeti szakember.

Egy ilyen fűtési rendszer nagyon sokféle lehet, energiaforrás szerint is különbözőségeket mutatnak. A leggyakoribb a szilárd tüzelőanyagú kandalló – elsősorban fatüzelésű vagy pellet –, ilyen típusú kandalló esetén szinte minden esetben szükség van kandalló építő szakember segítségére a beépítéshez. A gáztüzelésű földgáz vagy PB-gáz üzemű. Vannak elektromos kandallók is, melyek között vannak hőtermelők, valamint kifejezetten látványt nyújtó készülékek, ez utóbbiak csupán díszként funkcionálnak. Az elektromos készülékek esetén nagyon ritkán van szükség kandalló építő szakemberre, mivel ezek a készülékek készen kaphatók.

A kandalló építő a helyszíni felmérés során felméri a felhasználó igényeit, ezeket a lehetőségekkel összeveti, majd megtervezi a kandallót, mely lehet nyitott tűzterű, zárt tűzterű, egy-, két-, háromoldalas panorámás, valamint körbejárható látványkandalló körben látszó tűztérrel. A kandalló készítő a lehetőségek figyelembevételével végzi el a szükséges tervezési és kivitelezési munkálatokat. Az első beüzemelést is a kandalló építő végzi el.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kandalló

  Lakóhelyiségben elhelyezett, tűztérrel, kéménnyel rendelkező fűtés célját szolgáló tüzelőberendezés.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!