Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

A kandalló és cserépkályha

Egy szépen megépített kandalló vagy cserépkályha a ház ékessége lehet. Manapság reneszánszukat élik, részben a fűtési részben az esztétikai szempontok alapján. Egy jó kandalló működtetéséhez fontos a megfelelő kémény megépítése. A kandalló vagy cserépkályha hőteljesítményének ismeretében kell kéményt tervezni és méreteztetni.

A kandalló betét kiválasztása

A megfelelő kandalló betét kiválasztása nagyon fontos, ugyanis a legtöbb kandalló betét nem alkalmas mindennapos fűtésre, hanem csak látványkandallókhoz készült. A nem megfelelő kandalló betét kiválasztásával nőnek a fűtési költségeink, mert rosszabb lesz a hatásfok és több fára lesz szükség. Egy korszerű megoldás a hővisszanyerővel és modern betéttel ellátott kandalló építése. A megfelelő betét kiválasztása nagyon fontos, hiszen ebbe van beépítve a füstterelő és a külső levegő ellátás is ezen keresztül zajlik.

Fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott belső térbe pl. életveszélyes olyan kandallót vagy cserépkályhát építeni, amely az égéshez szükséges levegőt a belső térből nyeri. Egy ilyen készüléknek a friss levegő igénye hatalmas (akár 120-150 m3/óra) és ha nincs természetes utánpótlás, úgy az oxigént elfogyasztja mi meg megfulladunk. Ennyit nem ér egy szép kandalló sem.

A kandalló másik kényes pontja az ajtó. Olyan rendszert válasszunk, ami lehetőleg nem szorul meg akkor, amikor kinyitjuk és bent ég a tűz. Igen kellemetlen és balesetveszélyes művelet a forró ajtó mechanikát bütykölgetni. Egy kandalló súlya akár fél tonna is lehet, ezért ne ötletszerűen építsük, hanem már a tervezés fázisában gondoljuk át a helyét, és készítsünk alapot neki. Korszerű megoldás, ha a kandallónkat tudjuk csatlakoztatni a vizes fűtési rendszerünkhöz és a gázkazánnal össze tudjuk vezérelni. Így amíg a kandalló kellő hőfokra melegíti a fűtési körben a vizet, addig nem kapcsol be a gázkazán. Így nem csak egy-két helyiség fűtésében vesz részt a kandallónk, hanem rásegít az egész ház fűtésére.

A cserépkályha

A kandallónál hatékonyabb fűtési megoldás a cserépkályha, bár itt csak akkor élvezhetjük a tűz látványát, ha nem hagyományos cserépkályhát építünk. Hatékonyabb, de munkaigényesebb is, mert a fűtőanyag utánpótlásról sűrűbben kell gondoskodni. A nagyobb hatékonyság miatt kevesebb tüzelőanyag kell bele, mint a kandallóba.

A cserépkályha fűtése

A cserépkályha megfelelő fűtése igényel némi odafigyelést, ha ez nincs meg, akkor a kályha felrobbanhat, szétnyílhat. A fűtéshez nagyon fontos, hogy csak száraz fát használjunk. A levegő páratartalma úgyis ki fog csapódni, azonban ne rongáljuk a szerkezetet és később az idegeinket azzal, hogy még a fa víztartalmát is kicsapatjuk a kályhában. A cserépkályhában égő tűznek nagyon fontos a levegő utánpótlás, amit a belső térből szív el.

Egy kg fa tökéletes égéséhez kb. 4 m3 levegőre van szükségünk. Egy átlagos szoba légtérfogata 30-35 m3. Tehát 10 kg fa elégetésével már több levegőt használtunk el, mint ami a szobában van. Ráadásul ez a levegő a cserépkályha ajtaján levő nyíláson áramlik be. Ezt a nyílást a tökéletes égés érdekében nem szabad elzárni vagy leszűkíteni, szükség esetén még az ajtaját is ki kell nyitni résnyire. Amikor az égés intenzitása már csökken akkor zárjuk be az ajtót és a friss levegő utánpótlás az ajtón levő nyíláson történjen csak. A nyílást elzárni csak akkor szabad, amikor már egyáltalán nem ég benne a tűz, csak és kizárólag parázslik. Egyszerre ne rakjunk rá sok fát. Sokat nem tud elégetni egyszerre másrészt a hirtelen hőmérséklet emelkedés, hőtágulás nem a legjobb barátja a cserépkályha szerkezetének. A cserépkályhát tisztítani is kell leginkább akkor, ha már nehezen indul be vagy a füstgáz visszaáramlik belőle. Rossz állapotú, kinyílt sérült cserépkályhát használni tilos.

Ajánlott cikkek
 • Bádogos

  Fémlemez munkák előregyártásának és helyszíni kivitelezésének szakembere.

 • Beépített bútorok

  Információ a családi házban előforduló bútorokról

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a ház fűtésének lehetőségeiről

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Kandalló

  Lakóhelyiségben elhelyezett, tűztérrel, kéménnyel rendelkező fűtés célját szolgáló tüzelőberendezés.

 • Kémény

  A kémény az épületekben önálló egységként épített elvezető kürtő, melynek elsődleges funkciója a fűtés során keletkező füstgázok elvezetése a tűztérből a szabadba.

 • Kéményszerelő

  Szerelt jellegű, fémkürtőből készülő füstelvezető rendszerek kivitelezője.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.