Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kandalló

A kandalló olyan tüzelőberendezés, mely lehet nyílt vagy zárt tűzterű, más szempontból pedig lehet száraz vagy vízteres. Burkolatuk is eltérő alapanyagú és megjelenésű. Az első típusok kialakítása a középkorra tehető, technológiáját tekintve sokat változott az idők során.

A kandalló kialakítása

Régebben kizárólag nyitott tűztérrel, nagy méretben, a kastélyok falában került kialakításra a kandalló. Azóta korszerű betétek kerültek kifejlesztésre. A zárt tűzterű kandalló esetében biztonsági üveg van a tűztér és a helyiség között, mely nemcsak biztonságosabb megoldás, de a hőmérséklet is egyenletesebb, valamint a hőleadás hatásfoka is sokkal magasabb. Az üzemeltetés régebben kizárólag fával történt, ma azonban már lehetőség van gázzal, elektromos árammal vagy pellettel fűteni.

A kandalló típusai

A száraz kandalló kizárólag abban a helyiségben adja le a hőt, ahol maga a berendezés elhelyezésre kerül, ezzel ellentétben a vízteres készülék központi fűtési rendszerre köthető, mely az egész ház fűtését biztosíthatja. Lehetőség van puffertároló csatlakoztatására is, ami a melegvíz-ellátást is képes megoldani a kandalló segítségével.

A kandalló megfelelő megtervezéséhez szükség van a kémény ellenőrzésére, igény szerint átépítésére, továbbá a fent leírt módozatok ismeretében el kell dönteni a működési rendszert, majd csak ezután következhet az elhelyezés és az esztétikai megjelenés megtervezése.

A kandalló burkolata készülhet természetes kőből, téglából, csempéből, kerámiából, esetenként tűzálló gipszkartonból.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!