Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Jogi és pénzügyi biztosítékok

Jogi és pénzügyi biztosítékok

Az Alkotmánybíróság 2010. március 31-én kihirdetett határozatában a vállalkozókat megillető, a megrendelők ingatlanára bejegyeztethető jelzálogjogra vonatkozó rendelkezéseket megsemmisítette. A taláros testület egyik döntő érve az volt, hogy a jelzálogjog jogintézménye – mivel nem tartalmaz megszorító feltételeket sem az építési beruházások jellege, sem értékhatára tekintetében – megbontja a polgári jog egyik lényegi elemét, a felek közötti érdekegyensúlyt, és a vállalkozókat kiemelten előnyös helyzetbe hozza.

A szabály azt sugallta, mintha minden vállalkozó, minden megrendelővel szemben, minden esetben gyengébb fél volna, ezért fokozott védelemre szorulna, ez azonban nem minden esetben igaz. Másik fontos érv volt, hogy nem szabályozta a Ptk. egyértelműen azt sem, hogy például az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéshez az építési szerződést milyen okirati formában kell megkötni, különösen, hogy kell-e a megrendelő bejegyzési engedélye.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a vállalkozási szerződések szabályai szerinti, ingóságokra vonatkozó zálogjog megmaradt a vállalkozó biztosítékaként.


Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Alap

  Az épületek falszerkezete és alépítménye alatt elhelyezkedő, termőföldbe épített teherviselő szerkezet, amely az épület terheit elosztja és közvetíti a talajra.

 • Cement

  Por alakú, leggyakrabban szürke színű anyag, betonok, habarcsok, ragasztók és egyéb építőanyagok kötőanyagaként használjuk, amely víz hatására kémiai reakció által megszilárdul.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Könnyűszerkezet

  Vázas teherhordó szerkezetű épület, könnyű szigetelőanyagokkal kitöltött falakkal és födémmel külső és belső szerelt burkolatokkal.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Térburkoló

  Gépjármű és emberi közlekedés céljára elemes kőszerű - térkő - burkolatokat készít.

 • Webgalamb hírlevelek

Ajánlott hírek
 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.

 • Jó tudni: Milyen engedélyekkel és regisztrációkkal kell, hogy rendelkezzen egy kivitelező?

  Minden olyan vállalkozó, aki kivitelezési tevékenységet végez - a rá vonatkozó jogszabályok által meghatározott egyéb kötelezettségein túl - ma már több egymástól független kamarai regisztrációval is kell, hogy rendelkezzen.