Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Járdák

A járdák egy családi ház esetében vagy épület körüli járdák lehetnek vagy a kerti közlekedési felületek. A járdákkal szembeni általános elvárások a csúszásmentesség, a fagy és kopásállóság.

Az épület körüli járda az épülettől független szerkezet és inkább a terep része, mint az épületé. Ez a járda azon kívül, hogy közlekedni lehet rajta az épület környezetéből a vizet is elvezeti, ezért szerepe kiemelt. A járda járófelületének magassága minden esetben a falszigetelés síkja alá kell, hogy essen legalább 3-4 centiméterrel és egybe sem lehet építeni az épülettel, mozgási hézagot kell biztosítani, amit rugalmas, vízzáró tömítéssel kell ellátni.

A járda kitűzése nagyon fontos, mivel lejtése is van, igaz 2 % körül szokott lenni. Ezért a magassági szintek meghatározása nagyon fontos. A járda terepcsatlakozását úgy kell kialakítani, hogy az a rendezett terep felett legyen pár centivel, hogy szennyeződés, víz ne juthasson fel a járdára.

A járda anyaga

Az épület körüli járda lehet monolit betonból készült vagy térkőből kirakott. A monolit beton járda igen kényes szerkezet, mert a fagyhatár felett található, és a csapadék hatásainak alulról/felülről kitett. A betonból készült járdát kb. 2,0 m-enként dilatálni kell és felfagyás ellen tömörített sóderágyat kell alá készíteni.

A térkő járda burkolat kicsit barátságosabb esztétikai szempontból, talán jellemzőbbek is, mint a monolit beton alkalmazása. Ezek a járdák nincsenek nagy igénybevételnek kitéve, ezért készülhetnek kötött és kötés nélküli technológiával is egyaránt. Amennyiben nem kötött technológiát használunk, azaz csak ágyazó homok vagy sóder rétegre fektetjük a térköveket, úgy a fugák előbb-utóbb kiürülnek (szél, sepregetés stb…), ezért az utánpótlásukról gondoskodni kell, különben a térkövek elmozdulnak. A térkő járdák kialakítása nagyon precíz munka és odafigyelést igényel.

A járdákhoz ajánlatos szegélyköveket is lerakni, mivel ezek megakadályozzák a járda „szétcsúszását”, ami a hőmozgás és a terhelés miatt előbb-utóbb bekövetkezne. A szegélykövekhez lehet rögzíteni az irányt kijelölő zsinórt, de a járda egyenességét és a lejtés mértékét a kivitelezés során sűrűn kell ellenőrizni. Amennyiben az épületünk körül nem akarunk járdát látni hanem egészen a lábazatig füvesíteni akarunk, akkor is kötelező a vízelvezetésről gondoskodni. Ebben az esetben javasolt a térszín alá szivárgó rendszert, kvázi egy rejtett járdát építeni.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fogadószint

  Részletes információ a fogadószintről.

 • Fugázás

  Információ a fugázásról, fugázó anyagról. Hézaggal rakott burkoló lapok közötti hézag utólagos kitöltése.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kőműves

  Építési munkák, úgynevezett

 • Lemezalap

  Információ a lemezalapról, alapról. Építmények alapozási célját szolgáló vízszintes lemezszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Monolit beton szerkezetek

  Információ a monolit beton szerkezetekről

Ajánlott hírek
 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.