Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Hőszigetelés kívül, belül

Általános esetben elmondható, hogy a családi házunkban azok a függőleges épületszerkezetek, amelyek a külső vagy egyéb fűtetlen térrel határosak önmagukban nem megfelelőek hőszigetelés szempontjából. Ugyan lehet, hogy a szabványban meghatározott értéket éppen-éppen hozza az adott téglafal, de ne erre törekedjünk, hanem ennél jobb falazat kialakítására.

A hőszigetelés jelentősége

Elég arra gondolni, hogy ami most éppen megfelel az 10 év múlva biztosan nem fog megfelelni, és ha értékesíteni szeretnénk a házunkat, tuti emiatt is alkudozni fog az árból a vevő - joggal. Ezeket az épületszerkezetek tehát kiegészítő hőszigeteléssel kell ellátni. Leginkább ezek a külső (hideg) oldalon találhatók. Legismertebb és leginkább látványos, amikor a külső falat hőszigetelik. Fontos, hogy hőszigetelő rendszert használjunk és ne a TV csomagolásában levő hungarocell lemezt ragasszuk fel a falra, hogy az is jó lesz.

Egy hőszigetelő rendszerben megtalálható a szigetelőanyag, a ragasztó az erősítő szövet. A hőszigetelést a külső falra minden esetben dűbelezéssel is rögzítsük, a ragasztás önmagában kevés a hőszigetelés előbb-utóbb megadja magát a szél hatásának és leválik a falról. A szél szívóhatást gyakorol az épületszerkezetekre úgy, hogy a légnyomás értéke pillanatnyilag megváltozik. Erős szél esetben ez a szívóhatás is erős. A dűbelezés hátránya, hogy csökkenti a hőszigetelés hatékonyságát, mert megbontja a homogén felületet. Azonban még mindig szerencsésebb ez az eset annál, ha a hőszigetelő tábla egy az egyben leválna a falról.

A külső fal hőszigetelésének vastagságát egy határon túl ésszerűtlen növelni, ezt a határértéket hőtechnikai számítással jól meg lehet határozni. Semmiképpen se menjünk bele kinek a hosszabb jellegű versenybe, hogy azzal menőzzünk, hogy a mi házunkon pl.: 24 cm vastag hőszigetelés van. Esetleg akkor, ha az egész épület hőszigetelése ezzel van összhangban és passzív házat építünk :).

A lábazat hőszigetelése

A lábazati hőszigetelést is minden esetben el kell készíteni, hiába van a hőszigetelt padlósík alatt. A lábazati falat minden esetben víz és hőszigeteléssel kell ellátni! A hőszigetelés azért fontos, mert a belső padló és a csatlakozó falnál hőszigeteletlen lábazat esetén páralecsapódás alakul ki és penészesedni kezd az épületünk. A lábazati hőszigetelést védeni kell a csapadéktól. Ezt leghatékonyabban úgy tehetjük meg, ha a feletti kezdődő falazat pár cm-rel a lábazati hőszigetelés fölé nyúlik. Ez tervezési kérdés, gondos építésznek ez természetes amúgy meg marad a kivitelezés közben ügyeskedés, ami nem lesz teljes körű megoldás sosem. Különösen magas lábazatok esetén nem muszáj az egész lábazatot lehőszigetelni, főszabályként az mondható el, hogy a padlószint alatti legalább 50 cm-es sávban kell készülnie lábazati hőszigetelésnek. Lábazati hőszigetelés csak és kizárólag nedvesség felvételére nem érzékeny anyag vagy formahabosított expandált polisztirolhab alkalmazható.

Amennyiben pincét is építünk, úgy annak a falait is hőszigetelni kell. Amennyiben a fűtetlen a pince úgy elég a talajszint alatt kb. 1,5 magasságig hőszigetelni a falait, és a földszinti padlót is le kell hőszigetelni. Fűtött pince esetében a pincefalat és a pince padlót is hőszigetelnünk kell.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.

 • Mi a helyzet az energetika pályázatok terén?

  2013. év végéig viszonylagosan magas, mintegy 6-7 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai pályázatok támogatására, tudhattuk meg nemrég  Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója nyilatkozatából.