Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Hőszigetelés égen, földön

Egy családi ház manapság leginkább magastetővel készül el. Amennyiben tetőtér beépítés vagy más ok miatt fűthető padlástér kerül kialakításra, úgy a tetőszerkezet hőszigeteléséről gondoskodni kell.

A tető hőszigetelésének helyei

A tetőn a hőszigetelést a szarufák közé, illetve a szarufák síkja alá egyaránt be kell építeni, csak így ad megfelelően hőhídmentes védelmet. A szarufák között levő szigetelésnek teljesen ki kell töltenie a szarufa közöket, mivel a megmaradó rések hőhídként funkcionálnak. Alkalmazzunk szigetelő ékeket a hatékonyság növelése érdekében. A hőszigetelést a nedvesség hatásoktól, (csapadékvíz, páralecsapódás védeni kell megfelelő vízszigetelő anyagok és páratechnikai lemezek alkalmazásával) amelyek kárt okoznak a szigetelésben és a tető fa szerkezetében is. A szarufák alatti hőszigetelés célja az, hogy a szarufák közti hőszigeteléssel együtt megfelelő vastagságú hőszigetelésünk legyen, illetve a szarufák hőhídként működnek és ezeket a hőhidakat az alattuk futó hőszigetelés lezárja, illetve a páratechnikai fólia elhelyezéséhez kellően sík felületet ad.

A szarufák felett is szoktak hőszigetelést alkalmazni olyan esetben, ahol valamilyen esztétikai megfontolás alapján a belső térbe látszó szarufákat terveztek. Ennek előnye, hogy hőhídmentes, folytonos kialakítást tesz lehetővé, hátránya, hogy a hőszigetelő anyag vastagsága korlátozott max. 20-24 cm lehet, különben a tető túl vastag lesz. Lapos tető esetén is szükséges a zárófödémet hőszigetelni, azonban ha van attika fal, annak a hőszigetelését is meg kell oldani a zárófödémmel együtt mert hűtőbordaként funkcionál egyéb esetben.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.