Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Hőszigetelés

A hőszigetelés azon szerkezetek összessége, mely az épületet, illetve a helyiségeket körbeveszi annak érdekében, hogy az épület hőtároló képessége hatékony legyen.

Az emberek többsége, olykor még a szakemberek is, a hőtároló képesség növelését kizárólag a falakra értelmezik, holott ez a hőszigetelés teljes szerkezetének csupán egy részegysége. Idetartozik még a tetőszigetelés, valamint az aljzat alatti szigetelés is, továbbá a nyílászárók minősége is erősen befolyásolja a hőtároló képesség mértékét.

A hőszigetelés célja

A hőszigetelés elsődleges célja, hogy védelmet nyújtson a hideg ellen, ezáltal csökkentse a fűtés költségeit, illetve nyáron csökkentse a hűtés költségeit. Ebből adódóan csökken a légtérbe kibocsátott fűtési melléktermékek mennyisége, tehát környezetvédelmi szempontból sem mindegy, hogy milyen hatékonyságú az épület hőtároló képessége. Nagyon fontos továbbá, hogy megfelelő hőszigetelés révén elkerülhető a hőhidak kialakulása, valamint a páralecsapódás mértéke, ami szerkezeti szempontból a ház védelmét szolgálja.

A hőszigetelés alapanyagai

A hőszigetelés során felhasznált alapanyagok szálas vagy üreges szerkezetű anyagok, melyek belsejében levegővel vagy egyéb gázzal telített pórusok helyezkednek el. Azok az alapanyagok sorolhatók ebbe a kategóriába, melyeknek a hővezetési tényezője nem éri el a 0,15 W/mK értéket.

A hőszigetelés alapanyaga lehet természetes vagy mesterséges. Természetes alapanyagok a kőzetgyapot, üveggyapot, duzzasztott perlit, valamint a növényi alapanyagból készített szigetelőanyagok. Mesterséges alapanyagok a polisztirol habok. Ezeknek két típusa létezik, az expandált polisztirol hab (EPS) és az extrudált polisztirol hab (XPS). Ezenkívül léteznek hőszigetelés céljára felhasználható habarcsok és vakolatok.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.