Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Családi ház építés: hitelből, vagy saját erő?

Családi ház építés: hitelből, vagy saját erő?

Ez nehéz kérdés, inkább gazdasági, mint építészeti. Itt leírnám inkább a személyes tapasztalatom, ami úgy néz ki jól működött az én esetemben.

Mindig féltem kicsit a családi ház építéstől, mert építészként tudtam, hogy mivel jár, és mivel járhat. Annyi előnyöm volt, hogy szakmabeli vagyok, így annyira nem tudtak volna átvágni a kivitelezés során, ha akartak volna sem. Na meg a tervezési díjat és a műszaki ellenőr költségét megspóroltam Smile.

Az ezen az oldalon is megtalálható pénzügyi elveket betartottam, tehát rendelkezésemre állt a ház felépítésének az ára+berendezés+környezetrendezés+10%. Nem volt ennyi készpénzem, az önerő egy részét a meglevő lakásom eladásából fedeztem és az építkezés idejére albérletbe kellett költözzek, mert a vevő nem szerette volna kivárni, amíg elkészül a házam. Viszont nem is álltak sorban a fizetőképes vevők.

Hitel a családi ház építéshez

Az önerő másik részét a Fundamenta lakáskassza jelentette. Ez nem reklám, aki lakást akar venni, házat építeni annak ez tényleg jó takarékoskodási forma. Ezzel együtt durván 60% önerő állt a rendelkezésemre. A maradék 40%-ot hitelbe vettem fel, de nagyon fájt ez a döntés. Sok volt ez a 40%, ha optimális körülmények lettek volna, akkor 25-30%-nál több hitelt nem vettem volna fel. Olyan hitelkonstrukciót alakítottam ki, hogy a törlesztő részlet a nagyjából tervezhető havi bevételem 30%-ánál ne legyen több. Még egy biztosítékot hagytam a rendszerben, mégpedig azt, hogy egy külön bankszámlán félretettem a 1,5 éves megélhetésemhez szükséges összeget.

Úgy gondolom, hogy ez a mai világban nagyjából elég vésztartalékot jelent. A ház a várt költségek szerint épült fel, nem volt szükség a +10% tartalékra, hála gondos tervezésnek és a kivitelezést szervező cég szakértelmének. Így ezt a 10%-ot azonnal be is törlesztettem a hitelbe és a kedvem is jobb lett. Biztosan lehet ennél okosabban is házat építeni, de inkább butábban és kevésbé átgondoltan. Azóta a ház működik, és a pénzügyi egyensúly sem borult fel.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.