Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu

Hírek archívum

Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

  • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Építési termékek beépíthetőségének szabályai – és az építésfelügyeleti bírság

A 275/2013 (VII.16.) számú kormány rendelet hatálybalépése óta változott az építési termékek beépítésére vonatkozó szabályozás. Korábban, azaz július 19 előtt a nem megfelelő anyagok, termékek felhasználása és a szakszerűtlen kivitelezés, egyaránt bírságot eredményezhetett. Július 19 óta a nem megfelelő teljesítményű termék beépítése miatt a kivitelezőre, a műszaki ellenőrre, és a fővállalkozó felelős műszaki vezetőjére szabható ki bírság.

A szakszerűtlen kivitelezés kikerült a bírság köre alól, azaz az ilyen kivitelezésért a kivitelező, a műszaki ellenőr, és a fővállalkozó felelős műszaki vezetője polgári peres eljárásban felel.

Ugyanez igaz az alvállalkozókra is, ők sem bírságolhatók már az építésfelügyelet által a megfelelő építési termékek beépítése által végzett nem szakszerű kivitelezésért.

A nem megfelelő teljesítményű termékek beépítéséért viszont ők is felelősséggel tartoznak.

 Abban az esetben, ha a műszaki ellenőr jogsértő cselekményt rögzít az építési naplóban, amely akár a fővállalkozóra, akár az alvállalkozóra vonatkozik, és tényről a napló által az építtetőt tájékoztatta, az építtető viszont ennek ellenére elmulasztotta a szükséges intézkedéseket, az építtetőt terheli a bírság megfizetése.