Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu

Hírek archívum

Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

  • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Építésfelügyeleti bírsággal kapcsolatos változások

A 275/2013-as kormányrendelettel változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása, valamint módosultak a bírság kiszabás előtti figyelmeztetés szabályai.

Bírság kiszabása előtt a hatóság figyelmezteti az ügyfelet, az alábbi esetek kivételéve: építési napló hiánya, vagy hiányossága, ha az építés állékonyságot, életet vagy egészséget veszélyeztet, ha a bejelentési vagy adatszolgáltatási kötelezettséget elmulasztották, illetve ha az építőipari fedezetkezelő hatálya alá tartozó építési tevékenységet, fedezetkezelő nélkül kezdték meg.

Egyéb esetekben, ha a szabálytalanság a jogellenes tevékenység megszüntetésével, a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható, a hatóság elsősorban nem büntet. A szabálytalanság feltárása után felszólítást küld, legalább 20 napos határidő megjelölésével. Az ügyfélnek ennyi idő áll rendelkezésére, a határozatban rögzített kötelezések teljesítésére.

Akkor, ha a megadott határidő eredménytelenül telt el, és az építtető nem igazolta a szabálytalanság megszűntetését, az építésfelügyelet kiszabhatja a bírságot.