Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu

Hírek archívum

Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

A kamaránál ebből adódóan elindul egy eljárás, melynek eredményeképpen akár törölhetők is a nemfizetők a kamarai nyilvántartásból, elveszítve ezzel a kivitelezési vagy tervezési jogosultságukat.

A jogszabály értelmezése szerint, ugyan az információ megküldése a bíróság feladata, de a jogerős ítélet alapján bárki beadhatja a kamarához a bírósági ítéletről szóló határozatot.

Mit tehet ilyenkor a vállalkozó, és hogy jár el a kamara?

A kamara felszólítja a vállalkozót, hogy igazolja, miszerint időközben teljesítette-e fizetési kötelezettségét. Erre 60 nap áll rendelkezésre. A vállalkozó azt is igazolhatja, hogy jogorvoslati eljárást kezdeményezett, melynek során a fizetési kötelezettségét felfüggesztették, vagy törölték.

A 60 napos határidő letelte után, ha a vállalkozó nem tudott igazolást benyújtani, a kamara törli a nyilvántartásából, melyről a vállalkozó mellett a díjazásra jogosultat is értesíti. 191/2009 (IX.15.) kormány rendelet 40/B § (3) bekezdés

Nemfizetés jelzési eljárás

A fizetés jogosultja a jogerős bírósági határozatot megelőzően is eljárhat a kamaránál, az alábbi bizonyító okiratok felhasználásával: magánokiratba foglalt fizetési egyezség, közokiratba foglalt fizetési kötelezettségvállalás, vagy a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szakvéleménye.

Ezen estben a kamara az előzőekhez hasonló eljárás szerint 60 napos határidőt ad a nemfizető vállalkozó részére, majd azt követően törölheti a nyilvántartásból.

Érdemes még tudni, hogy a kamarai nyilvántartási törlés, nem érinti a felek közötti eredeti szerződésből adódóan fennálló jogokat és kötelezettségeket.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.

 • Energiatudatosság a szakma oldaláról az ÉMSZ pályázat tükrében

  Az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége idén új szekcióban, "energiatudatos épületburok" néven is meghirdette nívódíj pályázatát.