Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu

Hírek archívum

Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Egyre több új feladat az építtetők vállán

Egyre több új feladat az építtetők vállán

Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

A teljesség igénye nélkül néhány fontos meghatározás, mire is kell figyelemmel lenni?

Az építési munka pénzügyi fedezetének biztosítása, a beruházásbonyolító kiválasztása, a tervező, a kivitelező és a műszaki ellenőr kiválasztása, mind építtetői felelősség, ugyanúgy ahogy az építési engedély és szükséges szakhatósági engedélyek megszerzése és az építéssel kapcsolatos különféle bejelentések megtétele. (Építési törvény 1997.évi LXXXVII. 43§ (1) bek.)

A munkaterület átadása, a kivitelezés ellenőrzése (ellenőriztetése), az építési napló rendelkezésre állása, az építési hulladék elszállítása, és az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges épületrészek, kiegészítő építmények megvalósítása is e körbe tartozik.

A kivitelezési kódex kiegészíti ezt néhány további konkrét meghatározással is, mint például a megvalósításhoz szükséges szerződések megkötése, az építési napló ellenőrzése, műszaki átadás-átvételi eljárásokban való részvétel.

Ezen feladatok egy része persze megbízással a műszaki ellenőrre hárítható, de a megvalósítástól függetlenül a teljesülés felelőssége még az építtetőt terheli.

2013. óta az építési munkadíj fedezetének biztosítása már az építtető szerződéses kötelezettsége, ugyanúgy ahogy a korábbi meghatározás szerinti "építés figyelemmel kísérése" helyett már az építés ellenőrzése, mint kötelezettség jelent meg.

Legutóbbi változás az elektronikus építési napló bevezetése is egy újabb építtetői feladatot jelent, mégpedig a napló készenlétbe helyeztetése és a fővállalkozó(k) (és egyéb szereplők) részére történő jogosultság megadása.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.