Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Hidegburkoló

Hidegburkoló

A hidegburkoló hozza létre a kőburkolatokat, kültéren és beltéren egyaránt. Ebbe beletartoznak a csempék, járólapok, a homlokzati kőburkolat, a kerti utak kőburkolata, a gépjármű-beálló műkő burkolata, a kerítés kőburkolata.

A hidegburkoló feladatai

A hidegburkoló munkája a fali kiegyenlítéssel, illetve az aljzatkiegyenlítéssel kezdődik, hiszen sík felület szükséges a burkolatok esztétikus felhelyezéséhez, a sík burkolatok kialakításához. Ezután alapozó kerül a felületre annak érdekében, hogy a ragasztó és a felület kötése megfelelő legyen. Vizes helyiségek esetén az alapozó után a hidegburkoló kenhető vízszigetelést juttat a felületre. Ez megakadályozza a használati víz beszivárgását a falszerkezetbe, csak így lesz az építmény élettartama megfelelő.

A felület előkészítése után a hidegburkoló a megfelelő segédanyagok felhasználásával felragasztja a lapokat, a lapok között megfelelő méretű réseket hagyva, ami biztosítja a lapok mozgását anélkül, hogy a későbbiekben a burkolat károsodna. A ragasztó kiválasztása a burkolandó felülettől függ. Kültérre minden esetben fagyálló, flexibilis segédanyag szükséges. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha padlófűtés fölé helyezünk burkolatot, ahol a hőingadozást a flexibilis ragasztó képes tolerálni. A burkolat elkészítése során a hidegburkoló beépíti az élvédőket, dilatációs profilokat, ahol szükséges.

A fuga kitöltését a hidegburkoló csak akkor kezdheti meg, ha a leragasztott lapok alatt a ragasztó teljesen megkötött. Ekkor tömítőanyag kerül a lapok közé, a negatív élekhez rugalmas fuga.

Homlokzati burkolat esetén a hidegburkoló ragasztással vagy szereléssel helyezheti fel a kőlapokat, a technológia felület és a típusának függvénye.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.