Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Hidegburkolatok

Régebben a hidegburkolatokat a vizes helyiségek burkolására alkalmazták, de ma már terjedőben van az is, hogy pl. a nappali kap kerámia járófelületet. Ez ízlés kérdése, ma már a padlófűtés is megoldható parketta burkolattal kombinálva, tehát mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő megoldást.

A hidegburkolat lehet a falra felragasztott csempe. Ez pusztán esztétikai szempontokat jelenít meg, megfelelő fugázó anyagot kell hozzá választani. A járófelületet biztosító padlólapok is hidegburkolatok. Ezeknek belső térben történő használat esetén megfelelően kopásállónak és csúszásmentesnek kell lenniük, kültéri használatnál még fagyállónak is. A felhasznált anyagok lehetnek mázas vagy máz nélküli burkolólapok, biszkvit lapok, amelyek lehetnek tömörek vagy porózusak, sajtol lapok (száraz vagy nedves sajtolással állítják elő ezeket).

A burkolás menete

A burkolandó felületet mindig elő kell készíteni, hogy fogadni tudja a csempét vagy a járólapot. A gödrös, egyenetlen aljzatot síkba kell hozni önterülő aljzatkiegyenlítővel. A száradási idő eltelte után portalanítsuk le a teljes felületet. Csak száraz és pormentes felületre burkoljunk. Vizes helyiségek burkolása esetén győződjünk meg róla, hogy a használati víz elleni szigetelés elkészült-e. Ha nem, akkor addig ne burkoljuk be a felületet.

A munka megkezdése előtt a lapok kiosztását határozzuk meg, a rajzról ellenőrizzük vissza. A szélekre ugyanolyan méretű lapokat tegyünk. Ha falat is burkolunk, akkor kezdjük azzal. Szükségünk lesz viszonyítási pontokra, a falakon vízszintes vonalra, a padlón derékszögre mivel később már csak a lerakott burkolathoz tudunk viszonyítani, és ha abban pontatlanság van, akkor az egész burkolat kiosztás hibás lesz. A hidegburkolatokat általában ragasztják, mivel a por alapú ragasztó anyagot vízzel kell összekeverni és ez egy egyszerű és gyors megoldás.

A burkolat felrakása után szintén ki kell várni a megfelelő száradási időt, ezután következhet csak a fúgázás. A fúgakereszteket ki kell szedni és a felületeket meg kell tisztítani a ragasztótól és az egyéb szennyeződésektől. A fuga anyagot fugázó gumival kell bedolgozni, majd száradni kell hagyni, majd szivacsos glettvassal át kell mosni a felületet, szárazra kell törölni és ki kell alakítani a kívánt mélységet.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.