Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Hidegburkolat

Hidegburkolat

A hidegburkolat meghatározása egyszerű formában: minden, ami kő. A hidegburkolat elemeinek leggyakoribb fajtái: csempe, járólap, üvegcsempe, természetes kövek, gránit, márvány, mészkő, téglaburkolat.

A hidegburkolat készülhet kültéren és beltérben egyaránt. Beltéri általános felhasználási területe a fürdőszoba, a konyha, az előszoba, olykor a nappali. Kültéri felhasználási területe a terasz, a kerti utak, medencék, kerítések, a ház külső fala.

A hidegburkolat segédanyagai

A hidegburkolat segédanyagai a következők: ragasztó, alapozó, vízszigetelő, javító és rögzítő cement, fali kiegyenlítő, tapadóhíd, aljzatkiegyenlítő, fugázó, szilikon. További segédanyagok: élvédő, burkolatváltó, dilatációs profil.

A felület elkészítésének helyes sorrendje: alapozás, a felület kiegyenlítése, szigetelés, felületépítés (kád elfalazása, épített pultok), a burkolatterv elkészítése, viszonyítási pontok meghatározása, csempék, padlólapok helyes felhelyezése, fugázás, szilikonozás.

A hidegburkolat tartóssága

A hidegburkolat tartósságát két alapvető jellemző határozza meg, a leragasztott lapok minősége, valamint a segédanyagok és az előzetes munkálatok minősége, elsősorban a vízszigetelés és az alapozás. A lapok minőségét a keménység és a kopásállóság határozza meg, további két jellemzője a kaliber és a tónus. A két utóbbi inkább csak esztétikai jellemző. Az alkalmazott segédanyagok, valamint az előkészítés minősége határozza meg, hogy a hidegburkolat alatti felület milyen hosszú időn át marad épségben. Még nagyobb jelentősége van az előkészítésnek kültéri hidegburkolat esetén, hiszen az időjárás viszontagságainak van kitéve a felület, és ez fagyálló lapokat és fagyálló segédanyagokat követel meg. Továbbá olyan körülmények közé is kerülhet a hidegburkolat, ahol ingadozó hőhatásnak vagy páratartalomnak (pl. szauna), vegyi anyagoknak (pl. medence) és más fokozott igénybevételnek van kitéve.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.