Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Házépítés

A házépítés az a folyamat, mely az elkészült és engedélyeztetett tervek birtokában kezdődik és egészen addig tart, míg a ház teljesen fel nem épül, és lakhatóvá nem válik, tehát fizikailag megvalósul az elkészült terv.

A házépítés magában foglalja a munkafolyamatok megszervezését, az alapanyagok beszerzését, továbbá azt a sokrétű fizikai munkálatot, amelynek révén a ház végül teljes mértékben felépül és lakhatóvá válik. A házépítés az összes olyan munkavégzést magában foglalja, mely közvetlen módon hatással van arra, hogy az épület a tervek alapján a valóságban létrejöjjön.

A házépítés lebonyolítása

A házépítés történhet a tulajdonos saját szervezésében, de történhet kivitelező révén is. Amikor a tulajdonos saját maga kívánja lebonyolítani a teljes folyamatot, annak általában a gazdaságosság a fő célja, ám ez olykor még költségesebb választás, és az esetek döntő többségében hosszadalmasabb.

A kivitelező által végzendő házépítés általában gyorsabb és sokszor gazdaságosabb, hiszen a kivitelező gyakorlott a munkafolyamatok megszervezésében, az anyagok beszerzésében, a szakemberek érkezésének ütemezésében, így a házépítés során egyaránt elkerülhetők az ütközések, valamint az üresjáratok.

A házépítés kizárólag akkor tekinthető befejezettnek, amikor a kész épület funkcionálisan és esztétikai szempontok szerint is megfelel az előzőekben, a tervezés során meghatározott elvárásoknak, amelyek magukban foglalják a jogszabályok által előírt követelményeket, valamint a tulajdonos egyéni igényeit.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.