Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Milyen szerkezetű házat építsünk?

Milyen szerkezetű házat építsünk?

Ha eljutottunk odáig, hogy egy új családi ház építésére adjuk a fejünket, talán eszünkbe jut, hogy a manapság oly divatos és m2 ár tekintetében olcsóbb könnyűszerkezetes építési rendszerben épült házat építsünk.

Rengeteg információ, vélemény található az interneten és a sajtóban is pro és kontra egyaránt. Könnyűszerkezetes ház vagy hagyományos tégla ház, esetleg valami alternatív, „környezetbarát” épület? Nem tudjuk megmondani melyik a helyes, és melyik az igazán jó. Nem is szeretnénk befolyásolni senkit a döntésében. Hiszen akinek az álma egy vályogház, nádtetővel azt nem lehet érvekkel elriasztani ettől, főleg, hogy egy ilyen családi ház is lehet szép és működőképes.

Könnyűszerkezetes épületek Magyarországon

A könnyűszerkezetes épületeknek nincsen igazából hagyománya Magyarországon, hiszen még száz évvel ezelőtt nem volt olyan fejlett a szállítás, mint ma. Most már a világ bármely pontján bármilyen anyagból lehet házat építeni, maximum költségesebb, de nem lehetetlen. A régebbi korokban azt az építőanyagot használták fel, ami helyben volt. Így váltak jellemzővé egy-egy tájegységre a vályogházak, a faházak vagy éppen az igluk Smile.

Mindegyik ház megfelelt arra a célra, amire használni akarták. Nyilván egy adott éghajlati viszonyra megvan az optimális épület, de ma már a megfelelő gépészeti megoldásokkal –a szélsőséges eseteket kivéve- ezek a problémák áthidalhatók.

Ilyen esetben drágul az épület fenntartás, talán a komfortérzet is romlik, de ettől a könnyűszerkezetes épületek is működnek a magyarországi éghajlaton. Az áruk valóbban olcsóbbnak tűnik egy hagyományos szerkezetű épületnél. Azonban a reklámokban feltüntetett árakban néha nincs benne az alapozás és a fogadószint költsége és a későbbi esetleges rezsitöbblet sem. Fontos, hogy akárhogy döntsünk is, mindig tájékozódjunk alaposan.

A cikk írója építész tervező és hagyományos „tégla” házat épített magának…

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületbontó

  Régi bontásra ítélt komplett épületszerkezetek elbontását, szétszerelését végzi.

 • Generálkivitelező

  A generálkivitelező, más néven építési fővállalkozó, köz- vagy magánerős nagyobb beruházás, építkezés vagy lakásfelújítás teljes lebonyolítását végzi.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.