Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Ház

A ház falakkal körülhatárolt, tetővel rendelkező építmény, mely célját tekintve huzamos tartózkodásra alkalmas, önálló egység.

A ház funkciói

A ház biztosíthat állandó lakhelyet, az ott tartózkodókat megvédi a természeti erőhatásoktól, a benne elhelyezett értékeket óvja, akár magánhasználatra, akár más céllal jött létre.

A lakóhelyül szolgáló ház úgy kell, hogy kialakításra kerüljön, hogy lehetővé tegye az ott tartózkodók számára a pihenést, az ételek elkészítését és az étkezést, a tisztálkodást és a ruházat, valamint más használati tárgyak tisztán tartását, a biológiai szükségletek elvégzését, továbbá az életvitelhez szükséges tárgyak tárolását, mindezt komfortos körülmények között. Az erre alkalmas helyiségek: lakószoba, konyha, fürdőszoba, WC, előszoba, kamra (vagy valamilyen tároló helyiség).

Az ily módon létrehozott építmény magában foglalhat egy vagy több lakást, így egy vagy több család elhelyezésére is alkalmas lehet. Típus szerint megkülönböztethető társas-, sor-, iker- és családi ház.

A komfortfokozat kialakítása során biztosítani kell, hogy a ház fűthető és szellőztethető legyen, valamint a legtöbb helyiség, elsősorban a lakószobák számára biztosítva legyen a természetes megvilágítás. A ház legalább egy lakószobájának a hasznos alapterülete meg kell, hogy haladja a 17 négyzetmétert.

A ház típusai építési technológiát tekintve erősen különböznek egymástól, valamint esztétikai szempontból is rengeteg lehetőséget nyújtanak az építés során.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.