Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Gipszkarton burkolatok

A gipszkarton burkolatok vázas kialakításúak, kicsi az önsúlyuk ezért az új épületeknek kívül a meglevő családi házak átépítésekor/felújításakor is jól használhatók.

A gipszkarton előnye, hogy száraz technológiával lehet építkezni vele és viszonylag gyorsan, kedvező áron és akár házilag is. Hőre és nedvességre kevésbé érzékeny, ezért ideális alapfelületet képez, repedésmentes burkolatot lehet készíteni belőle.

A vázszerkezetek leginkább fémből készül, amelynek mind a két oldalára önmetsző csavarozással rögzítik a gipszkarton burkolatot, amely lehet egy, két vagy három rétegű. A kétoldali burkolás közé kiegészítő anyagokat helyezhetnek el, amelyek javítják a rendszer épületfizikai tulajdonságait (hőszigetelés, tűzvédelem, zajvédelem).

A gépész vagy elektromos kábelezést szintén el lehet vezetni a gipszkarton lapok mögött, kivéve akkor, ha éghető anyaggal béleltük ki. Ekkor gyújtóforrást nem szabad vezetni közte. Falburkolatnak is használhatók a gipszkarton lapok, ezt nevezzük száraz vakolatnak. Vizes helyiségekben pedig impregnált gipszkarton lapokat kell használjunk.

A gipszkarton további felhasználási lehetőségei

További felhasználási területei a válaszfalakon és a falburkolatokon kívül az álmennyezetek és a tetőtéri burkolat elkészítése. Tetőtéri gipszkarton burkolás előtt meg kell épülnie a tartószerkezetnek, a héjalásnak, az alátétfóliának és a hőszigetelésnek. A tetőtérben a hatályos tűzvédelmi szabályzat értelmében tűzgátló gipszkarton lapokat kell alkalmazni. Ezeket onnan lehet megkülönböztetni a hagyományos lapoktól, hogy piros felirat van rajtuk és az anyagukba üvegszálakat kever a gyártó, hogy szilárdabbak és tűzállóbbak legyenek.

Gipszkarton válaszfal szerelésekor először kijelöljük a padlón és a mennyezeten a válaszfal helyét figyelembe véve a tervezett ajtónyílásokat. Itt a profilváz helyét kell felszerkeszteni. Ezután rögzítjük a profilokat a padlóra és a mennyezetre. Ha van alatta beton alap, akkor dübelezzük le a padlón levő profilokat. A csatlakozó falakra is felrögzítjük a profilokat. Elkészítjük a vázszerkezet oszlopait a már meglevő keretben. A fal egyik oldalára felszereljük a gipszkarton lapokat, mindig teljes lappal kezdjünk, majd ha egy oldal teljesen kész, akkor elhelyezzük pl. az elektromos vezetékeket. Ilyen esetben a falban csak nem éghető anyagú hőszigetelést használhatunk.  Befejezzük a burkolást a fal másik oldalán. Az egyes gyártók által adott részletes leírásokat mindig olvassuk el és szigorúan tartsuk be!

Ajánlott kivitelezők

Kovács Miklós

ács, bádogos, tetőfedő, hőszigetelő, gipszkartonszerelő díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Beton felületek javítása

  Információ a ház körüli beton felületek felújításáról

 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Fugázás

  Információ a fugázásról, fugázó anyagról. Hézaggal rakott burkoló lapok közötti hézag utólagos kitöltése.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Energiatudatosság a szakma oldaláról az ÉMSZ pályázat tükrében

  Az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége idén új szekcióban, "energiatudatos épületburok" néven is meghirdette nívódíj pályázatát.