Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Gipsz és terrakotta szobrász

A gipsz és terrakotta szobrász az épület azon díszítőelemeit készíti el, melyek gipszből vagy agyagból készülnek, vagyis amelyeket polisztirol díszítőelemekkel nem lehetséges elkészíteni. Többek között stukkókat, íves elemeket, oszlopokat.

A gipsz és terrakotta szobrász által használt anyagok

Napjainkban a gipsz és terrakotta szobrász nem pusztán gipszből és agyagból készíti el az épület díszítőelemeit, hanem olyan adalékanyagok is kerülnek az alapanyagokba, melyek korszerűek és időtállóvá teszik az elkészült díszeket. Ilyen díszítőelemek lehetnek a gipszlécek, a rozetták, az oszlopok. Egyedi kivitelezéssel készíti a gipsz és terrakotta szobrász a szobrokat, domborműveket, egyedi címereket, amelyek egyedi tervezést és kivitelezést igényelnek.

A gipsz és terrakotta szobrász középúton van a szakember és a művész között. Elsősorban tervszerű megrendelés alapján készíti el a díszítéseket. Egyes esetekben – például párkányok és szegőlécek készítésekor – sorozatgyártásban készülnek az elemek. Olykor utólagos faragásokkal teszi egyedivé őket a gipsz és terrakotta szobrász. A terrakotta leggyakoribb felhasználási területe az épületek külső díszítése. Főként a párkány és oromdíszek elkészítéséhez használják. A terrakotta égetett agyag, szó szerinti jelentése égetett föld. Ez a szobrászat legősibb technikája, mely az épületek díszítésekor a mai napig is használatos technológia.

Lakáscélú házak esetében a gipsz és terrakotta szobrász feladata beltéren és kültéren egyaránt az egyedi dekorációk kivitelezése. Más épületek esetében főként a műemlékek felújítása alkalmával van szükség gipsz és terrakotta szobrász közreműködésére.

Ajánlott kivitelezők
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Ablak

  Az ablak a ház vagy lakás falán kialakított nyílást lezáró szerkezet, amely nyitható és csukható, olykor zárt kialakítású, célja pedig a fény és a levegő beengedése, valamint a házból, lakásból való kilátás biztosítása.

 • Cement

  Por alakú, leggyakrabban szürke színű anyag, betonok, habarcsok, ragasztók és egyéb építőanyagok kötőanyagaként használjuk, amely víz hatására kémiai reakció által megszilárdul.

 • Épületbontó

  Régi bontásra ítélt komplett épületszerkezetek elbontását, szétszerelését végzi.

 • Garázskapu szerelő

  A korszerű, billenő, szekcionáltan gördülő ipari és lakóépületi kapukat szerelő szakember.

 • Gépi vakoló

  Gépi technológiájú vakolási technikára specializálódott szakembere.

 • Gipszkarton szerelő

  Gipszkaron vagy egyéb gipsz jellegű táblás burkolólapokból kialakított szerkezetek, falak, válaszfalak, elburkolások, mennyezetek, álmennyezetek készítését végzi.

 • Ház

  Ember által, tartózkodás céljára alkotott, falakkal és tetővel rendelkező építmény.

 • Mihez nem kell engedély

  Információ arról, hogy mihez nem kell építési engedély

Ajánlott hírek