Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Generálkivitelező

Generálkivitelező

A generálkivitelező, más néven építési fővállalkozó, köz- vagy magánerős nagyobb beruházás, építkezés vagy lakásfelújítás teljes lebonyolítását végzi, összehangolja az együttműködő alvállalkozók munkafolyamatait. A munkálatok folyamán a generálkivitelező a felelős, és ő vállalja a garanciát is.

Az építtetőnek ebben az esetben nem szükséges ismernie a pontos munkafolyamatokat, valamint azok sorrendjét. A különböző munkafázisok elvégzéséhez szükséges szakembereket nem kell felkeresnie, nem kell velük a kapcsolatot tartania. Ezek összességében a generálkivitelező hatáskörébe tartoznak, ezzel levéve a terhet az építtetőről.

A generálkivitelező készítteti el az építtetés, illetve felújítás terveit, majd engedélyezteti őket. Ezután elvégezteti az összes munkafázist a szerződésben megállapított határidőn belül, melynek utolsó fázisa a kulcsátadás, illetve az átadás-átvétel.

Olykor a generálkivitelező választja ki és készítteti el a berendezést, egyes esetekben az ő feladata a teljes lakberendezés. Az is előfordul, hogy a szerződés mindössze az épület szerkezetkész állapotára vonatkozik. Arra vonatkozóan, hogy milyen állapotot kell elérnie a generálkivitelező cégnek az épülettel kapcsolatban, az építtetővel közösen elfogadott és aláírt szerződés tartalma az irányadó.

Generál kivitelezés előnyei

Akár a pénzügyi vonatkozást, akár az átfutási időt vesszük figyelembe, egy generálkivitelező jelenléte mindenképpen előnyt jelent az építtető számára, akár építésről, akár felújításról van szó.

Mivel a munkálatok összességére kötnek szerződést, ezért nem fordulhat elő, hogy pót- vagy mellékmunkákért külön díjat kell fizetni. Ebből adódóan az építkezés teljes bekerülési díja általában alacsonyabb, mint amikor az építtető saját maga vállalja fel a szervezési tevékenységet, generálkivitelező közreműködése nélkül.

A generálkivitelező nagy jártassággal rendelkezik, továbbá általánosságban elmondható, hogy összeszokott csapattal dolgozik, ebből adódóan az építkezés átfutási ideje jóval rövidebb, mint amikor az építtető saját maga próbálja összehangolni a munkálatokat.

Építkezés utolsó fázisa

A generálkivitelező a műszaki átadás-átvételi eljárás során nyilatkozik, hogy a kivitelezés a szerződésben foglaltak szerint történt.

Ez az építkezés utolsó fázisa, műszaki és pénzügyi tekintetben egyaránt. Ezek után, amennyiben az épület mégsem felel meg annak az állapotnak, mely révén a használatbavételi eljárást meg lehetne kezdeni, akkor az a generálkivitelező felelőssége, a garancia érvényesíthető.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.