Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Gázkazán beüzemelő

A gázkazán beüzemelő új fűtésrendszer kialakítása során a gázkazán teljes körű telepítését végzi.

Léteznek nyílt égésterű és zárt égésterű kazánok, ám új fűtésrendszer esetén, biztonsági okokból, már kizárólag zárt égésterű kazánok telepíthetők. A gázkazán beüzemelő elhelyezéskor figyelembe veszi az elhelyezési szabályokat, majd a felhasználók igényeit a szabályokkal összeegyeztetve határozza meg a készülék helyét.

Mindezt a folyamatot azonban megelőzi az égéstermék elvezetésének megtervezése. Az elvezetés hosszúsága határozza meg, milyen teljesítményű ventilátorral ellátott kazán üzemelhető be. Csak ezeknek az adatoknak a birtokában lehet a megfelelő kazánt kiválasztani. A nem megfelelő készüléket a gázkazán beüzemelő nem tudja telepíteni.

Minden esetben szakképzett gázkazán beüzemelő segítségére van szükség a kazán telepítéséhez, mivel üzemeltetése kizárólag így lehet biztonságos. A gázkazán beüzemelő a telepítés előtt ellenőrzi a kazán állapotát, majd a telepítés után tájékoztatja a használókat a készülék használati szabályairól.

A gázkazán beüzemelő feladatai

Gázkazán beüzemeléséhez minden esetben szükség van kéményseprő szakvéleményére, EPH nyilatkozatra – ez az érintésvédelmi nyilatkozatot takarja –, továbbá gázmeóra, vagyis ellenőrzésre, amelyet a gázművek végez el a beüzemelés után. Ezeknek az engedélyeknek a hiányában a gázkazán beüzemelő nem kezdheti meg a telepítést. A teljes körű szolgáltatást nyújtó gázkazán beüzemelő a teljes folyamatot lebonyolítja a gáztervtől az engedélyeken át a telepítésig, végül az első üzembe helyezésig.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.