Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Gáz helyett fatüzelés

Nemrégiben egy olyan megrendelő keresett fel családi ház építése ügyében, aki nagyon ellenezte azt, hogy a gázt egyáltalán bekössük a házba. Indokként azt hozta fel, hogy hiába oldjuk meg a fűtést úgy, hogy csak alig fog bekapcsolni a gázkazán ő gáz alapdíjat sem kíván fizetni. Ezen a fajta takarékoskodáson csodálkoztam már, de nem lett gázfűtés a házában. Aztán fél év múlva csak beköttette valahogy, mert macerás volt fával tüzelni.

Nekem az az álláspontom, hogy fűteni lehet úgy, hogy gázt nem használunk fel, de hiba kihagyni a fűtési rendszerből akkor, ha az csak és kizárólag a fatüzelésre épül. Egyéb pl.: föld hővel történő fűtés esetén akár el is tekinthetünk a gáz bekötésétől, de csak fa tüzelésre nem alapoznám egy családi ház fűtését és használati meleg víz ellátását. De ha ez lenne a feladat, így oldanám meg: kicsit kiterjeszteném a témát és egy ilyen fűtési rendszer alap-berendezésének egy vegyes tüzelésű kazánt választanék. Ebbe a „biomassza” fogalomkörébe tartozó minden anyaggal lehet tüzelni, nem csak fával.

A tervezés során itt gondolni kell a kazán viszonylag nagy helyigényére. Ide nem lesz elég egy kis lyuk, amit fűtési helyiségnek nevezünk el. A kazánhoz hozzá is kell férni, az ajtaját kinyitni, takarítani és hasznos még egy 1000 literes puffer tartály beépítése is. És a tüzelőanyagot ekkor nem itt fogjuk tárolni sem a salakot. A kazánhoz kell egy kémény, amit méreteztetni kell, és a tüzeléstechnika vizsgál be a használatbavételkor. A kazán csak ott lehet, ahol a kémény is van és a kazán esetében még az ezt kiszolgáló gépészeti berendezéseket (pl.: biztonsági berendezések, mint a tágulási tartály, biztonsági szelepek, túlfolyó szelepek) is el kell helyezni.

Helyet kell még biztosítani az előre menő és a visszatérő csőhálózatnak is. Ehhez alsó hangon egy 2,5*2,5 m nagyságú helyiség kell, de ez nagyon cipőkanállal történő tervezést feltételez. A tüzelőanyag és salaktároló helyiség fontos, mivel a felhasznált tüzelőanyagnak száraznak kell lennie, a szabad térben egy fóliával letakart fa nem minden esetben szerencsés.

A tüzelőanyagok közül a legnépszerűbb a tűzifa. Ezt tüzépről rendeljük és ne neppertől vegyük ha lehetséges. Tűzifát térfogatra illik venni, mert ha súlyra vesszük, akkor a benne levő vizet is megvásároljuk, amire nincs igazából szükségünk. A friss tűzifa nem alkalmas fűtésre, túl nedves, ki kell száradnia. Ezt egy év alatt meg is teszi, tehát a tüzelőanyag beszerzésekor igen előrelátónak kell lenni és legalább 2 évnyi mennyiséget fel kell halmozni egy jól átszellőztetett tüzelőanyag tárolóban.

A vegyes tüzelésű kazánnal biztosítani a meleg vizet a fűtéshez és a használathoz olcsóbb megoldás, mint gázzal tenni ugyanezt. Kb. a fele, és ha az ennél nagyobb hatásfokú faelgázosító kazánt használunk, akkor még jobban járunk. Hátrányuk, hogy relatív munkaigényesek a gáz által biztosított kényelemhez képest. Látványos és egy-egy helyiség fűtését jól megoldó berendezések még a kandallók és a cserépkályhák is, amik szintén fatüzeléssel működnek. Amennyiben nincs puffer tartályunk (mindig legyen, ha ilyen fűtést tervezünk) amiben a keletkező meleg vizet eltároljuk, az alacsony hőmérsékletű fűtések pl.: padlófűtés nem megvalósítható, mivel a keletkező meleg víz hőmérséklete nem is egyenletes és túl magas ezekhez a rendszerekhez, tehát marad a radiátoros fűtés.

Az ideális az, ha nem egy tüzelőanyagra hagyatkozunk, hanem van egy jó minőségű kondenzációs gázkazánunk összevezérelve a fatüzelésű, puffer tartályos megoldással és egy napkollektorral. Ilyen esetben az extrém hideg időjárást kivéve a gázkazán be se fog kapcsolni.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gépészet, épület gépészet, gépészeti terv, gépészeti terv készítés

  Információ az épület gépészetről, gépészeti terv, gépészeti terv készítés.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.