Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Garázskapuk

A garázskapuk lakossági alkalmazásánál leginkább a billenő és a szekcionált garázskapuk terjedtek el. A különbség az köztük, hogy a billenő garázskapu egy táblából áll és ez a tábla felfele billen nyitáskor. A szekcionált pedig vízszintes lamellákból áll és ezek a lamellák íves sín pályán mozognak. Ez a fajta kaput nem az ajtónyílásba, hanem a mögé építik be, így a nyílás pár centiméterrel kisebb is lehet, mint a kapu mérete.

Garázskapu választásának szempontjai

A garázskapu mellett legalább 15 centiméteres pillért kell hagyni, hogy a vezető sín is beépíthető legyen. A garázskapu méretét tekintve valószínűleg a ház legnagyobb nyílászárója lesz. Tervezési feladat a garázs méretének és funkciójának megfelelő garázskapu kiválasztása. A méreten túl még a hőtechnikai szempontok is fontosak, fűtött garázsra csak hőszigetelt kapu helyezhető el. Fűtetlen garázsra jó a hőszigetelés nélküli is, azonban a garázs és a lakás közti falat (amennyiben egybe épültek) hőszigetelni kell, mert ugyanúgy fűtött tér találkozik fűtetlen térrel, mint a külső falak esetében.

A garázskapuk anyaga és mintázata sokféle lehet. Készülhetnek egyhéjú vagy kéthéjú szendvics szerkezetként, ez utóbbi a hőszigetelt változat. Mivel ki van téve az időjárás viszontagságainak, így fontos a panelek felület kezelése, amely ha megfelelő, akkor több évtizedig is megfelelő minőségű marad.

A fa garázskapuk felületkezelést, karbantartását időnként el kell végezni, különben leromlik az állaga. Mintázatban a kazettás vagy a lambériás minta terjedt el leginkább.

A garázskapuk szerkezetének nagy igénybevételek kell kiállnia hosszú távon. Leginkább a rugók és a görgők vannak kitéve komoly igénybevételnek, hiszen egy garázskapu igen nehéz és az élettartalma alatt sokszor van nyitva/csukva. A tartószerkezet és a mozgató elemek méretezését a garázskapu súlya határozza meg. A garázskapuk nyitását automata is megoldhatja. Ilyen esetekben a plafon alá rögzített motor hajtja meg a láncot és így emeli a sínben futó garázskaput.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.