Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Fűtés

A fűtés olyan hőmérsékleti viszonyok kialakítása (levegő felmelegítése) egy adott zárt területen belül – ez lehet épület, illetve helyiség –, mely megfelelő komfortérzetet biztosít az ott tartózkodók számára. Ezt az állapotot több módon, különböző technológiák révén lehet elérni.

A fűtés minden esetben valamilyen típusú energiaigénnyel rendelkezik. A felhasználandó energiának a mennyisége függ az energia fajtájától, továbbá attól, hogy az adott rendszer milyen mértékben korszerű.

A fűtés energiaforrásai

A felhasználandó energiát ki lehet nyerni fosszilis energiaforrásból, valamint megújuló energiaforrásból, ma már nagyon sokan törekszenek az alternatív rendszerek létrehozására, hiszen annak forrása, a fosszilis energiahordozókkal ellentétben, sosem fogy el és roppant gazdaságos.

Fosszilis energiahordozók a faszén, kőszén, kőolaj, földgáz. A fa ugyan megújuló energiaforrásnak számít, mégsem gazdaságos a felhasználása fűtés céljára, mivel a megújulás folyamata hosszadalmas, továbbá a kitermelése sem gazdaságos. Alternatív energiaforrás a nap, szél, víz, biomassza, földhő.

A fűtés techonológiája

A fűtés technológiája szerint történhet helyiségenként vagy központilag. Központi rendszer esetén egyetlen fűtőberendezés működik, ahonnan kiépített csőrendszer alapján történik a többi helyiség optimális hőmérsékletének biztosítása.

A megújuló energiaforrások felhasználása révén történő fűtés és melegvíz-előállítás leggyakoribb módozatai a napkollektor és a hőszivattyú. Ezek a fűtés típusok hosszú távon megtérülnek, annak ellenére, hogy a rendszer kiépítése befektetést igényel, ám a fűtés során felhasznált energiahordozó díjmentes. Nem utolsósorban, környezettudatossági szempontok szerint is nagy előnyöket jelentenek az alternatív megoldások.

Ajánlott kivitelezők

Kovács Miklós

ács, bádogos, tetőfedő, hőszigetelő, gipszkartonszerelő díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • A felújítási munkák diktálják az építőanyag piacot

  Az elmúlt évek jelentős lakásépítéseinek visszaesése mellett a hangsúly a felújítások és bővítések irányába tolódott. Ezek a munkák azonban nem tudják pótolni a recesszió miatti kiesést. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.