Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Fűtés

A családi ház fűtési rendszere az egyik legszéleskörűbb fejezete az építkezésnek. Számtalan variáció áll rendelkezésre és mindegyiknek megvannak a maga hívei. Ezért igazságot nem szeretnénk tenni, hogy melyik a jobb és melyiket kerüljük el, inkább csak típusokat, elveket mutatnánk be ebben a cikkben.

A fűtés típusai

A mai Magyarországon fűtési energiahordozó alapján a gázfűtés terjedt el, és továbbra sincs nyoma igazán az alternatív megoldások központi támogatásának. Ez igen hátrányos részben az energiafüggőség miatt részben a magas gázárak miatt. A legtöbbet úgy tehetünk a hatékony fűtés érdekében, hogy hőtechnikai szempontból jó házat építünk.

Egy passzív házat némi túlzással a benne tartózkodók testmelege is felfűt. Amennyiben a házunk hőtechnikai szempontból rendben van, modern úgy bármilyen fűtési megoldást is választunk, a számla nem lesz magas és jó lesz a hőérzet is a lakásban.

A leggyakoribb az ha valamilyen fali gázkazánnal oldják meg a fűtést. Itt a tüzelőanyagot egy helyen, a kazánban égetjük el, és a fűtő közeg segítségével biztosítjuk a meleget az egyes helyiségekben. A fűtő közeg leginkább víz, amely zárt rendszerben kering a fűtéscsövekben, radiátorokban. Jó esetben ez kondenzációs, magas hatásfokú. Önmagában is jó megoldás ez, viszont pénztárca kímélőbbé lehet tenni, ha egy másfajta, alternatív fűtési rendszerrel összevezéreljük. Ez lehet egy vízteres kandalló, napkollektoros rendszer vagy akár faelgázosító kazán is. Közös jellemzőjük, hogy a gázkazán figyeli a rendszerben keringő víz hőmérsékletét és addig nem kapcsol be, amíg megfelel a víz hőmérséklete a fűtési igényeknek.

A fűtési rendszerek igen költséges megoldása a hőszivattyús rendszerrel történő fűtés. Ez azt jelenti, hogy a fűtéshez a talajba mélyre lefúrt csövekben keringtetik a vizet és a föld hője melegíti fel. Itt fűtésszámla nincsen, és ez a rendszer hűtésre is alkalmas légkondi nélkül. Viszont a szivattyúkat áram működteti, tehát az áram számla lesz magasabb és egy esetleges áramszünet esetén a fűtés is leáll.

A fűtés hőleadásának típusai

A hőleadás módja szerint lehet radiátoros, padló, fal vagy mennyezet fűtés  a családi házunkban. Ezek mindegyike úgynevezett alacsony hőmérsékletű fűtés, ami azt jelenti, hogy a rendszerben keringő víz hőmérséklete nem magas. Hőérzet szompontjából a padlófűtés a legszerencsésebb megoldás, mert az alulról sugárzó hő esetén az adtott helyiség hőmérsékletét kb. 2 celsius fokkal magasabbnak érzékeljük. A padlófűtéssel kapcsolatban számtalan ellenérvet hoztak fel, mint pl. a nagyobb szálló por mennyiség. A padlófűtést csövezését, működését gépész tervezővel meg kell terveztetni és nem lesznek vele problémák. Viszonylag kevés padlófűtés által okozott szilikózisról vagy egyéb problémáról hallottunk eddig. Kiegészítő fűtésnek használhatók az elektromos fűtő berendezések, infra fűtők is, azonban a magas áram ár és ezek nagy áramfelvétele miatt az egész lakás fűtésére ez nem javasolt megoldás.

Az egyes fűtési rendszerek kiválasztásánál hasoníltsuk össze a bekerülési és a működtetési költségeket. Bekerülési költsége a hőszivattyús fűtésnek a legnagyobb egy 150 m2-es családi ház esetében kb. 4 millió forint. A kondenzációs kazán padlófűtéssel kombinálva kb. 1,5 millió forintból kiépíthető. Az éves fenntartási költsége a hőszivattyúnak kb 150 ezer forint, míg a modern gázkazánnak kb. 300 ezer forint. Látható tehát, hogy a beruházási költségek közti különbség több mint 10 év alatt térül meg ha a gáz árának emelkedésével nem számolunk. Az igazi megoldást az jelenti ha olyan időszakban építkezünk, amikor van állami támogatás a környezetbarát fűtési megoldásra. Ilyen esetben napelemeket, infra fűtést is telepíthetünk 10 éven belüli megtérülési idővel. Az alternatív fűtési rendszerek legnagyobb előnye kétségkívül az, hogy a ház fűtését a külső körülményektől függetlenül lehet megoldani és a környezetet nem szennyezik.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.