Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Fugázás

A hidegburkolat megköveteli, hogy a járólapok, csempék, kövek felragasztása meghatározott mértékű hézagokkal történjen, ezeknek a hézagoknak a megfelelő fugázó anyaggal való kitöltése a fugázás.

A fugázás típusai

A fugázás során felhasznált anyagok nem csak esztétikai szempontok szerint kerülnek kiválasztásra, bár ez is nagyon fontos. A fuga jól látható része a burkolatnak, éppen ezért nagyon sokféle színben kapható. Összetétele alapján megkülönböztetünk cementbázisú, epoxigyanta bázisú, valamint rugalmas fugázó anyagokat (pl. szilikon). Ezek között is vannak felxibilis és normál fugázó anyagok, a felhasználás előtti választás több tényezőtől függ.

A fugázó anyag kiválasztását befolyásolja, hogy beltéri vagy kültéri a hidegburkolat, továbbá képes-e az aljzat a deformálódásra, fűtött aljzatról van-e szó, valamint milyen lesz az aljzat várható terhelése. Néhány esetben a hidegburkolat anyaga és a fuga szélessége is befolyásolja az anyagválasztást. A fugázás előtt kiválasztott megfelelő anyag sokszor meghatározó a hidegburkolat, valamint a fugák élettartamát tekintve.

A fugázás minősége

A fugázás minősége nem csak a felhasznált alapanyagtól függ. A bekeveréskor felhasznált vízmennyiség (ha túl sok, akkor lágy lesz a fugázó anyag), a hézagokba való erőteljes betömködés, valamint az is lényeges, hogy mennyi időt hagyunk a fugázás után a vízzel való letisztításig.

A fugázás a hidegburkolás utolsó lépése, és sokan nem fordítanak rá megfelelő figyelmet, holott a fugázás minősége erősen befolyásolja a teljes hidegburkolat esztétikai megjelenését.

Ajánlott kivitelezők
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Energiatudatosság a szakma oldaláról az ÉMSZ pályázat tükrében

  Az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége idén új szekcióban, "energiatudatos épületburok" néven is meghirdette nívódíj pályázatát.