Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Földszinti alapozás

Földszinti alapozás

A föld feletti betonszerkezeteknél, mint a lábazati betonozás, a zsaluzás a legfontosabb előkészítő munka. A zsaluzat fogja megadni ugyanis a betonszerkezet formáját. A régi, hagyományos helyszínen fa szerkezetből ácsolt zsaluzat jó esetben már a múlté. Jó lenne ha a mi házunknál sem ez a megoldás valósulna meg, hanem a jelenleg korszerű acél zsalus szerkezeteket használnák. Ha még deszka zsaluzatot építenénk, az alábbiakra kellene figyelni:

 • A lábazatot amennyiben vakolni szeretnénk, úgy a zsaludeszka beton felőli oldala minél simább legyen, mivel egyenletesebb felületet biztosít és kevesebb vakolóanyagot kell használjunk.
 • A friss betont locsolni kell, ezt talán mindenki tudja. A fa a betonból a vizet felveszi, alakváltozik emiatt (megduzzad), ezért ha nincs elég hely a deszkák közt, akkor megvetemedik és a friss még nem megszilárdult beton is követi az alakváltozást. Kizsaulzás után láthatjuk majd, hogy a beton is deformálódott. A deszkák közt hagyott réseken a friss beton nem fog kifolyni.
 • A felhasznált szegek pontosan olyan hosszúak legyenek, mint a felhaszált zsaludeszkák vastagsága, azon túl ne érjen semmiképpen.

A vasbeton készítése

Az alapot nem szoktuk vasalni, de a lábazati betonba már kellenek betonvasak. A vasalt betont nevezzük vasbetonnak. A beton ugyanis önmagában egy rideg anyag, feszültség hatására könnyen törik. A beleépített betonacéloknak köszönhetően viszont ezeket a feszültségeket jól viseli és nem fog eltörni. A lábazati betonba négyszög alakú betonvas hálót kell tegyünk. A vasak átmérőjét, kiosztását statikus kiviteli tervben kell meghatározni a helyszíni, tapasztalaton alapuló okoskodás nem biztos, hogy helyénvaló és a lábazati betont sem lehet kicserélni egy épület esetében. Ügyelnünk kell a megfelelő vastagságú betontakarásra is, ugyanis a betonacél rozsdásodik és ha csekély vastagságú betonréteg választja el a beton szélétől akkor a rozsdás foltok, folyások megjelennek a betonozáson is. A beton beöntésekor a vasalat nem mozdulhat el, erre külön ügyeljünk. A betont tömöríteni is kell, ezen munkafolyamat során is elmozdulhat a vasalat, ezért odafigyelve, gondosan végezzük. Inkább szakemberrel végeztessük.

A zsalukő

A fa és az alumínium zsalu mellett opcionális megoldás lehet a zsalukő alkalmazása, ezt azonban egy épület lábazatánál nem tartom jó megoldásnak, kerítés lábazatot viszont csinálnék belőle. A zsalukőben nem lehet a megfelelő betonvasalást elhelyezni, maximum két szálat, amely nem fogja megakadályozni az egyenetlen talajszerkezet miatt kialakuló repedéseket. A lábazatot hőszigetelői is kell a terv szerinti anyagminőséggel és vastagságban.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kőműves

  Építési munkák, úgynevezett

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Lemezalap

  Információ a lemezalapról, alapról. Építmények alapozási célját szolgáló vízszintes lemezszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Monolit beton szerkezetek

  Információ a monolit beton szerkezetekről

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

Ajánlott hírek
 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.