Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Földmunka, tereprendezés

Földmunka, tereprendezés

A telek, ahova a házunkat tervezzük építeni, ritkán megfelelő ahhoz, hogy minden előkészítő munka nélkül hozzákezdjünk az alap ásásához. A munkaterület átadását követően az építési telken a terepet rendezni kell általában. Ennek első lépése a humuszleszedés. Ide tartozik a növényzet szükséges mértékben történő kivágása, illetve az építési helyen a föld felső 15-20 cm-es rétegének (termőréteg) eltávolítása. Ezt deponálni kell, később a telekre földfeltöltésnél illetve kertrendezésnél felhasználható.

A humuszleszedés után következő munka a földkitermelés. Ez történhet kézi vagy gép erővel. A mostani elvárásoknak megfelelően a kézi földmunka (derék segédmunkások ásóval esnek neki az alap kiásásának) némileg elmaradott megoldásnak tűnik. Nyilván vannak olyan telkek és olyan helyzetek, ahol a gépi földmunka nem megengedett vagy nem megvalósítható, tehát az ásót és a csákányt továbbra se dobjuk túl messzire.

A korszerű megoldás egy, a telken közlekedni és dolgozni tudó kis kotró-rakodó gép alkalmazása, amivel akár egy délelőtt alatt ki lehet ásni az alapárkot. Ilyen esetben meg tudjuk magunkat kímélni attól a kellemetlenségtől, hogy a félig kiásott alapárok este kap egy esőt és másnap vagy nem tudjuk folytatni a munkát vagy beomlott az oldala. Persze, aki kellően elővigyázatos az az utolsó ásónyom mélységet mindenhol a végére hagyja, így némi védelmet élvez az alapárok a nem várt eső ellen.

Az alaptest elkészülte után földvisszatöltést kell készíteni amennyiben rézsüs alapárkot ástunk ki, illetve a lábazatok között is földfeltöltést kell készíteni. A visszatöltött föld semleges tulajdonságú legyen, semmiképpen se legyen fagyott vagy túlságosan nedves, illetve mentes legyen szerves anyagoktól. A földmunkákhoz tartozik még a föld tömörítése, ez is történhet kézi illetve gépi erővel is. A tömörítés megfelelő elkészülte azért fontos (erről akár helyszínen elvégzett tömörség méréssel is meg kell győződni), mert a tömörítés hiányában a talaj összeroskadhat, illetve az alaptesthez könnyebben juthatnak le a felszíni vizek.

Ajánlott cikkek
 • Alap

  Az épületek falszerkezete és alépítménye alatt elhelyezkedő, termőföldbe épített teherviselő szerkezet, amely az épület terheit elosztja és közvetíti a talajra.

 • Beton felületek javítása

  Információ a ház körüli beton felületek felújításáról

 • Fogadószint

  Részletes információ a fogadószintről.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kertépítés, folyók, tavak és társai

  Információ a kerti tavak építéséről

 • Kézi földmunkás

  Kézi erővel végzett föld ki- és vissza-termelési, rakodási és tereprendezési feladatok ellátása az építkezésen.

 • Lemezalap

  Információ a lemezalapról, alapról. Építmények alapozási célját szolgáló vízszintes lemezszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

Ajánlott hírek
 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.