Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Földmérő

A földmérő – más néven geodéta – a földterület mérésével, felszínének és alakzatainak felmérésével és ábrázolásával kapcsolatos geodéziai feladatokat ellátó mérnök.

A földmérő feladatai

A földmérő a terepen dolgozó mérőcsoport munkáját irányítja és koordinálja. Begyűjti a munkájához szükséges közműadatokat, feldolgozza őket, ennek alapján digitális térképeket készít. Bizonyos esetekben alappontsűrítést végez.

A fentieken kívül a földmérő végezhet térkép adatszolgáltatást, távérzékelési feladatokat, kezelhet térinformatikai adatbázist, végezhet földhivatali földmérési feladatokat, továbbá bármilyen speciális célú geodéziai munkát elvégezhet.

A földmérő végezhet épületfeltüntetést a nyilvántartási térképen, valamint elbontott épületeket törölhet a nyilvántartásból. Végezhet telekfelosztást vagy egyesítést, illetve határrendezést. Új épületek esetében kitűzheti, kimérheti az épületet és a telekhatárt. Speciális feladatai is lehetnek, mint például szolgalmi jogokkal kapcsolatos munkálatok, telkek geodéziai felmérése, telkek belterülethez csatolása.

Egyes esetekben a földmérő feladata lehet az épületfelmérés is. Elsősorban társasházak során van erre szükség új albetét kialakításakor. Termőfölddel kapcsolatban az ő hatásköre a felmérések révén egy-egy terület művelés alól való kivonása, illetve más célú hasznosításra való változások rögzítése.

Nemcsak házakkal kapcsolatban van szükség a földmérő szolgáltatásaira, hanem a közművek felmérése során is, utak és egyéb vonalas létesítmények, föld alatti létesítmények felmérésekor. Az ipari geodéziai munkák is a földmérő hatáskörébe tartoznak, ezek közül leggyakoribbak az ellenőrző mérések, valamint az adott terep vagy építmény deformáció- és mozgásvizsgálatai.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott cikkek
 • Ház

  Ember által, tartózkodás céljára alkotott, falakkal és tetővel rendelkező építmény.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Kerttervezés

  Információ a családi ház kertjének megtervezéséről

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.