Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Földhő hasznosítás

A földhő hasznosítása, azaz a fűtés (és akár a hűtés is) egyre inkább kezd elterjedni bár még az ára igen borsos. A rendszer alapelve az, hogy a föld mélyén a kőzetek radioaktív bomlásából származó meleg a földkéregben felfele halad és melegíti azt.

Tehát minél mélyebbre megyünk, annál melegebb lesz a hőmérséklet. Magyarország ebből a szempontból még szerencsés helyzetben is van, hiszen Európa egyik legnagyobb geotermikus készletével mi rendelkezünk, mivel a földkéreg vastagsága az átlagosnál jóval vékonyabb, különösen a Dél-Alföldön.

Ehhez képest a kihasználtsága minimális egyelőre, leginkább a termálfürdőinkben nyilvánul ez meg. A földhő kinyeréséhez szükséges kutak lehetnek alacsony, közepes vagy magas (akár 150 Celsius fok) hőmérsékletűek is. A családi házunk fűtési rendszeréhez a közepes hőmérsékletű kutak ajánlottak, amelyek 90-150 Celsius fokosak.  A földhő hasznosításához föld-víz rendszerű hőszivattyú szükséges, de ismerünk még víz-víz, levegő-víz és levegő-levegő rendszerű hőszivattyúkat is.

Földhő használata esetén a hőelvonás a földből történik, ahova egy csőspirált fektetnek le vagy szondákat fúrnak le mélyre (akár 100 m mélyre is). Ez utóbbihoz már a bányászati hivatal szakhatósági engedélye kell, erre nagyon figyeljünk. Vannak kútfúrók, akik ezt engedély nélkül megfúrják nekünk, és ha kiderül, akkor tetemes bírságot kaphatunk a bányászati hivataltól. Ezért ne hagyjuk azt, hogy a mélyfúrásos szondákat ezen szakhatósági hozzájárulás nélkül valósítsák meg. A rendszerben fagyálló folyadék kering, ami a földben felvett hőt a hőszivattyúnak szállítja, amely a fűtőközegnek azt átadja. Ez a fűtő közeg ilyen esetben a központi fűtés rendszerben keringő víz. A földhő hasznosítás során keletkező hő, az úgynevezett alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek használatát teszi lehetővé, mivel az előre menő rendszerben a víz hőmérséklete pusztán 35-40 fok. Ezért nem elég pontszerű (radiátor) fűtési megoldásokat alkalmazni, hanem minél nagyobb felületen kell fűteni.

Javasolt a padló vagy fal, vagy mennyezet fűtés használata vagy ezek kombinációi és természetesen a nagyon jó hőszigetelés. A fal és a mennyezetfűtés egyben hűtésre is alkalmas, és a hőszivattyús rendszer sajátossága, hogy a működéséből kifolyólag télen fűt, nyáron pedig hűthet. Ezért klímára egy ilyen házban nincs is szükség és a fűtés/hűtés kvázi ingyen van. Legalábbis gázszámla nem nagyon lesz, viszont a rendszert működtető szivattyúk árammal működnek, tehát magasabb áram számlára számíthatunk. Egy földhőt hasznosító rendszer kiépítése drága, kb. 3-4 millió forint is lehet egy átlagos családi háznál.

Ezt még lehet fokozni azzal is, hogy a napenergiával rásegítünk a meleg víz termelésre és/vagy az áramtermelésre is. Így az árából kiindulva ezt azok vállalják be, akik a ház építése során előre gondolkoznak és a későbbi kisebb kiadások és energia függetlenség oltárán fel tudnak áldozni ennyi pénzt. Vagy olyan szerencsés időszakban építkeznek, amikor éppen erre állami támogatás is nyerhető.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.