Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

  • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Földhivatal

A földhivatal országos intézményhálózat, amelynek célja és funkciója az ország teljes közigazgatási területére kiterjedő termőfölddel és ingatlanokkal kapcsolatos adatok egységes kezelése és nyilvántartása, valamint az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatás.

A földhivatal hatásköre

A földhivatal hatáskörébe tartozik a természetes és mesterséges tereptárgyak hiteles nyilvántartása, valamint az ezekhez fűződő jogok biztosítása. A földhivatal működése révén válik elérhetővé, hogy az ingatlanforgalom minden ember számára biztonságos és egységes legyen.

A földhivatal nyilvántartásában megtalálható minden egyes ingatlanhoz tartozó tulajdoni lap, melyen szerepelnek az ingatlan fő adatai. Ezek lehetnek jogi adatok, valamint minden egyes változás időrendi sorrendben feljegyzésre kerül. Ezek az adatok hozzáférhetőek, megtekinthetők. A tulajdoni lapon kívül az ingatlanhoz tartozó térképvázlatok is megtalálhatók, melyeket az építész felhasznál a tervezési munka során, legyen szó akár építkezésről, akár felújítási munkálatokról. A földhivatal felel azért, hogy a jogügyletek bejegyzésre kerüljenek, valamint a térképek változásvezetése is megtörténjen. A földhivatal lát el minden földdel és ingatlannal kapcsolatos adatszolgáltatói tevékenységet.

Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogok: tulajdonjog, haszonélvezeti jog, közérdekű használati jog, szolgalmi jog, földhasználati jog, vételi jog, elővásárlási jog, visszavásárlási jog, jelzálogjog, végrehajtási jog, tartási és életjáradéki jog.

Ez az egységes ingatlan-nyilvántartási rendszer, illetve a földhivatal decentrális intézményrendszere hazánkban 1971 óta területi illetékességi alapon működik.

Ajánlott cikkek
  • Földhivatal

    Ingatlanok nyilvántartásának hivatala, ahol településenként tartalmazza az oda tartozó ingatlanok és tulajdonosaik adatait.