Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Fogadószint

Fogadószint

A lábazati beton szilárdulási ideje megfelelő időjárási körülmények közt 2-3 nap, amely után a belső oldalán a zsaluzat elbontásra kerül, a külső oldalán pedig meg kell emelni jó 10 cm-rel.

A földfeltöltés tömörítése

A lábazaton belüli terepet rendezni kell és a terv szerinti vastagságú és minőségű tömörített földfeltöltést el kell készíteni. A tömörítést gépi erővel kell végezni, hogy biztosan elérjük a kívánt tömörségi fokot. A tömörített földfeltöltést tetejére kavics feltöltés kerül a terv szerinti vastagságban és minőségben. A kavicsfeltöltés teteje a lábazati beton tetejével legyen egy síkban.

A fogadószint elkészítésének további lépései

Ezt követően ismét vasszerelés kezdődik, a fogadószint elkészítéséhez szükséges hegesztett térhálós vasalást kell megvalósítani a statikai kiviteli terv szerinti acél minőséggel, keresztmetszetekkel és elrendezéssel. Ez a térháló sosem egyetlen nagy háló, hanem több kisebb területű hálóból tevődik össze, amelyek egymással össze vannak kötve lágyhuzallal. A vasszerelés végén az egész felületet le kell betonozni. A beton vastagságára 8-10 cm-t szoktak írni, de a cikk írójának véleménye szerint 15 cm vastagság az, ami elegendő.

A fogadószint teherbíró szerkezete elkészült ezzel, erre fog ráépülni a víz és a hőszigetelés és a padlóburkolat alatti réteg. A fogadószint ezek összessége egy teherbíró és vízszigetelt szerkezet, amely magában foglalja a látható padlóburkolat alatti összes szerkezeti elemet. Jellemzően a hőszigetelést, a szerelőbetont, a vízszigetelést, aljzatbetont és ide sorolhatjuk a lábazatot és az alapozást is. Az elkészült aljzatbetonunkra bitumen emulzió alapozásra fektessük rá a terv szerinti minőségben és anyagokkal elkészített vízszigetelést. Ezt követi a szintén terv szerinti vastagságban megvalósított hőszigetelés. Alápincézetlen épületek esetén érdemes a teljes talajon fekvő felületet hőszigetelni. A hőszigetelésre újabb aljzatbeton réteg készül, szintén hegesztett hálóval (amennyiben padlófűtésünk van, úgy ide kerül elhelyezésre a padlófűtés rendszerlemez is), majd padló elhelyezése következik (ragasztóréteg és járófelület).

A vízszigetelés elkészítésében nagy segítségünkre lehetnek az építész kiviteli tervhez mellékelt csomóponti részletek, ezért javaslom, hogy minden esetben készíttessünk építész kiviteli tervet is, még akkor is ha a vonatkozó jogszabályok nem teszik ezt kötelezővé.

Ha a fogadószintünk készen van, akkor feltétlenül ünnepeljük meg :) és kezdődhet a falazás.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.