Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Födémek

A födémekkel az épületek helyiségeinek a tetejét fedjük le, vízszintes irányú térelhatárolásra használjuk. A födémek az épület vízszintes irányú merevítésében is részt vesznek, és minden esetben méretezni kell őket. Egyrészt önsúlyra másrészt hasznos teherre.

Fából készült födém előnyei, hátrányai

A régen is használt fafödémek ma újra reneszánszukat élik, egyrészt újra divatba jönnek a természetes anyagok az építészetben is másrészt olcsóbban megépíthetők, mint egy monolit vagy egy gerendás födém. A fafödémek hátránya leginkább abban nyilvánul meg, hogy túl nagy fesztávok áthidalására nem alkalmas. A 4,0 m feletti fesztávok esetén a födémgerenda lehajolhat, elcsavarodhat és repedést okozhat a mennyezeten. Vannak erre is megoldások, pl.: ragasztott fa gerendából több 10 m-es távolságok is áthidalhatók de ez nem a családi házak költséghatékony födéme.

Amennyiben a tetőteret is beépítjük, szintén nem javasolt a fafödém készítése, mivel a teherbírása nem versenyezhet egy hagyományos gerendás födémmel, illetve a lépéshang gátlás megoldása is nehézkes lehet, akusztikai lemezt, szigetelést kell beépíteni a gerendák közé. Jelentős környezeti zajnak kitett területen pedig külön akusztikai méretezés készítése is szükséges fafödém esetén. A beépítésre kerülő faanyagokat minden esetben a fakötések kialakítása után láng és gombamentesítő anyagokkal kezelni kell. Nem ecsetelni, hanem fürdőbe áztatni. A fa gerendák keresztmetszetét statikus határozza meg a kiviteli terven.

Monolit vasbeton födém

Elterjedt megoldás még a monolit vasbeton födém is, ezt legjobb transzport betonból készíteni, pumpálásos technológiával. Ez egy jó megoldás, tartós szerkezet a a tervezett igénybevételekre a megfelelő vasalással könnyen felkészíthető, tűzálló, a nagy tömeg miatt jó léghanggátlású. Lehet síklemez, ami két irányban teherhordó (leginkább ez az elterjedt családi házaknál). Elő szokott még fordulni alul vagy felül bordás vagy sűrűbordás födémlemez, ezeket azonban speciális esetekben használjuk, alkalmazásukról leginkább a statikus szokott dönteni ha az adott szerkezet megoldása ezt kívánja.

Gerendás-béléstestes födém

Szintén nagyon gyakoriak a gerendás-béléstestes födémek. Ezeknél számtalan típusból válogathatunk. Közös jellemzőjük, hogy a teherviselés a födémgerendák, a béléstestek és szükség szerinti rábetonozás (felbeton) összedolgozásával történik. Talán a legismertebb ilyen típusok az „E” gerendás födém, a Porotherm és az Ytong födémrendszer. Ezeknek az előnyei a kevés zsaluzás és a gyors beépíthetőség. A monolit és a gerendás-béléstestes födémek különösebb kegészítő szerkezetek nélkül megfelelnek a hatályos rezgésvédelmi, akusztikai előírásoknak, egyedül a zárófödém hőszigetelése szükséges olyan mértékben ahogy a hőtechnikai számítás ezt előírja. Általánosan elmondható, hogy 2*10 cm hőszigetelésnél kevesebbet nem érdemes használni főleg úgy, ha felbeton is kerül rá, mivel a betonban található nedvesség a hőszigetelés felső pár cm-es rétegét károsíthatja.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.

 • Mi a helyzet az energetika pályázatok terén?

  2013. év végéig viszonylagosan magas, mintegy 6-7 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai pályázatok támogatására, tudhattuk meg nemrég  Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója nyilatkozatából.