Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Födém

A födém az épület lefedésére, valamint a függőlegesen elhelyezkedő különböző helyiségek térelválasztására szolgáló vízszintes teherhordó szerkezet, melynek további funkciója az épület vízszintes irányú merevítése.

Az alapanyaga lehet fa, acél, vasbeton vagy kerámia. Beépítési helyek lehetnek a pince fölött, az emeletek között, valamint a legfelső a záró födém.

A födém típusai 

Ezeket a szerkezeti elemeket megkülönböztethetjük gyártási technológia szerint is. A helyszínen készített a monolit, a részben helyszínen készített a félmonolit, ezenkívül van előre gyártott (általában üzemben), valamint szerelt jellegű.

Szerkezeti rendszer szerint csoportosítva: gerenda- (zárt sorban kerülnek kialakításra a tartógerendák), gerendás (a gerendák közötti távolságot átfedő elemek alkotják), pallós- (előre gyártott, könnyített kivitelezésű), valamint lemezfödém (szintén előre gyártott sík és bordás lemeztáblák).

A födém kiválasztásának módja

A födém típusának kiválasztását és tervezését nem csupán a terhelhetőségi és az esztétikai szempontok határozzák meg, hanem a hővédelem, hangvédelem, vízszigetelés, épületgépészet elhelyezhetősége, melyek az adott födém összfunkciója szerint változhatnak. Ezeken kívül a kiválasztást befolyásolják a gazdaságossági követelmények.

A tartószerkezeti követelmények magukban foglalják a födém szilárdságát, tűzállóságát, a koncentrált terhelés eloszlatását, továbbá a megengedhető mérték alatti lehajlást.

Az esztétikai követelmények is fontosak, ami valójában a födém alsó síkjának kialakítását foglalja magában. Lehet alsó sík mennyezet, valamint látható gerendás mennyezet. Ez utóbbi esetben fontos az egyenletes kiosztás és a harmonikus arányok.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.