Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Festés, mázolás

A festés-mázolás az a munkafázis, amire a legtöbben azt mondják, hogy ezt megcsinálják maguk is, hiszen festeni mindenki tud. Valóban tud, de nem mindegy hogy. Az is elég nyomos érv szokott lenni, hogy az építkezés végére fogyóban lehet a pénz ha nem terveztük meg jól a költségvetést és sokkal egyszerűbbnek gondolják házi kivitelezésben megvalósítani.

Fogadjuk el, hogy ez is szakmunka mert egy épület külső/belső festése nagyon el tudja rontani az összképet, hiszen esztétikai szempontból ez látszik a házon/házban leginkább. Felejtsük el a foltos falakat és a megfolyt festéket és hívjunk szakembert.

A festésnél, mázolásnál fontos a jó minőségű, sima alapfelület. Nedves ronggyal lemoshatjuk a falat induláskor, hogy tiszta, pormentes legyen. A további előkészítéséhez szükség van spaklira. A falakon található egyenetlenségek lekaparásához jó bármilyen, de gletteléshez már rozsdamentes, minőségi glettvasat kell használni, szerencsés ha több méretbe is rendelkezésre áll. A glettelt felületeket csiszolni kell erre a hagyományos csiszoló papír jó megoldás.

A festés, mázoláshoz menete

Csiszoláskor por ellen védő maszkot és kesztyűt feltétlenül viselni kell. A nagyon apró szálló por mindenhova el fog jutni, ezért ha bútorozott lakást festünk, ne spóroljunk a takaró fóliával sem. A por ellen is hatásos és kevesebbet kell majd takarítani is. Szükség van még ragasztó szalagra, körberagasztani az ajtókat és az ablakokat és a fali csatlakozókat, hogy ne legyenek festékesek.

Amikor az előkészítő munkák elkészültek, lehet kezdeni a festést. A szükséges festék mennyiséget elég pontosan illik meghatározni, hogy ne maradjon a nyakunkon még két vödörrel a végén. Festés közben ha van a helyiségen ablak vagy kültérbe vezető ajtó akkor azt nyissuk ki még akkor is ha kint kicsit hidegebb van. Ahol semmiféle szellőzés nincs, ott vagy használjunk légzőkészüléket vagy sűrűn menjünk ki levegőzni. Frissen festett szobában ne aludjunk, ne tartózkodjunk huzamosabb ideig. A festéshez leginkább hengert lehet használni. Mázoláshoz szivacshenger ajánlott festéshez pedig a festéktől függően vagy szőrmehenger vagy rövid szűrő velúrhenger. A hengeren levő többlet festéket festék lehúzó tálcán vagy rácson távolíthatjuk el, és a hengerhez kell majd egy hosszabbító rúd is. A nehezen hozzáférhető felületeket ecsettel festhetjük le. Mázoláshoz különösen jó minőségű ecset szükséges.

A mai korszerű nyílászárókat nem kell mázolni, de előfordulhat még olyan, hogy szükségünk van erre a munkafázisra is. Először a vízszintes irányú keretet kell mázolni ablakoknál, majd a függőlegeseket és kívülről befele kell haladni. Ha vannak osztók az ablakban, először azokat kell mázolni. Az ajtóknál a kilincset, zárat le kell szerelni és kezdjük meg a munkát az ajtó széleinél. A felvitt első réteg festéket az ajtó teljes magasságában hengereljük át és ezután jöhet a második réteg. Száradás után a szerelvényeket tegyük vissza és az ajtót illesszük a helyére.

Kültéri festést 5 Celsius fokos hőmérséklet alatt és párás, esős időben ne végezzünk. Vizes alapú festékek esetén az erős napsütés gyors száradást eredményezhet, néha túl gyorsat is. A túl nagy szél pedig porral fújhatja tele a festett felületet. Tehát láthatjuk, hogy kültéri festésre egy csendes, késő tavaszi nap a legalkalmasabb, ami valószínűleg egy van egy évben. Ezért inkább kössünk kompromisszumot és a kisebb rossz irányába menjünk el. A sorrend felülről lefele. A kültéri fém felületekre használjunk zománcfestéket.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.