Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Fenntartás, állagmegóvás

Egy családi ház élettartalma legalább 50 év, de ez igen szolid becslés. Ennyit jóformán kibír nagyobb karbantartás nélkül is, igaz a végére igen romos állapotba kerül. Ha fiatal korában felépíti álmai családi házát és az életét abban a házban tervezi leélni, akkor a ház ki fogja őt szolgálni. Persze nem mindegy, hogy milyen életminőséget biztosít közben. Számtalan olyan eset fordul elő, hogy a korábban jó állapotú családi házak leromlanak a tervezett karbantartások elmaradása miatt. Aztán ez egy olyan állapotot eredményez, ami már-már életveszélyes is lehet. Ekkor már hiába kapkod a tulajdonos fűhöz-fához az épület gyakorlatilag menthetetlen vagy a felújításának az árán kaphatna máshol egy használt házat.

Ezért az épület fenntartása folyamatos, aprólékos tevékenység, amely a tervszerű és a megelőző fenntartási munkálatokból áll. Sokrétű tevékenység, sok mindenre figyelni kell, ha jól szeretnénk csinálni. Az épület fenntartás egy értékmegőrző tevékenység is, hiszen egy jól karbantartott épületet könnyebb eladni és többet lehet érte kérni. A leginkább nyilvánvaló dolgok közé tartoznak azok, amelyek szabad szemmel láthatók és különösen azok, amelyek elcsúfítják a házunkat. Egy darab leeső vakolat, megfakult festés elég ösztönző tud lenni. Amellett, hogy ezeket kijavítjuk meg kell keresni az okát amennyiben nem várt épület hiba történt.

A potyogó vakolat lehet vizesedés jele is, hogy a vízszigetelés folytonossága valahol megszakadt. Az épület körül és a közterületen is a csapadékvíz elvezető rendszert folyamatosan ellenőrizni kell. A tetőszerkezetet is vizsgáljuk át a tél beállta előtt és a hóolvadás után. Van-e törött, vagy elmozdult tetőcserép, ha igen, akkor pótoljuk/igazítsuk meg. Az épület fa szerkezeteinek a felületkezelését 5-6 évente mindenképpen újítsuk meg, ha szükséges, akkor hamarabb is. Az épületben található gépészeti és elektromos berendezések esetében az előírt karbantartási időket ismerjük meg és tartsuk be.

A már meglevő épületszerkezetek karbantartása mellett okos dolog gondoskodni a korszerűsítésről is. Egy 30 éve beszerelt, de jól karbantartott gépészeti berendezés működőképes lehet, de semmiképpen sem hatékony már. A technológiai újítások nagyon gyorsan követik egymást és 5-6 évente érdemes megismerni ezeket, és ha a megtérülés reális időn bekövetkezik, akkor cserélni a berendezéseket.

Az épület fenntartás, állagmegóvás, mint olvashatjuk költséges feladat, de mindenképpen jobb részletekben megfizetni az árát, mintsem öreg korunkra azon aggódni, hogy a következő telet kibírja-e a tető vagy ránk dől. A másik oldala pedig az, hogy a jókarbantartásra kötelezhet is minket az építéshatóság, amennyiben a romos állapotú épületünket feljelenti a szomszéd. Ekkor kijönnek, megnézik az épületkárokat, és ha olyanok, akkor elrendelik a jókarbantartást. Ha nem tesszük meg még meg is büntetnek, és a kötelezést fenntartják. Érdemes a pénzügyi tervezést a ház megépülte után is folytatni és a fenntartásra is félretenni akár valamilyen lakáskassza megoldás keretén belül ahol az állami támogatás és a kedvezményes hitel nagy segítség lehet.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.