Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Felvonószerelő

Felvonószerelő

A felvonószerelő személyfelvonók, teherliftek, mozgólépcsők, mozgójárdák telepítését, szerelését, javítását, felújítását és bontását végzi különböző épületekben.

Családi házakban ritkán van szükség ezekre a munkálatokra, többnyire társasházakban és más épületekben elengedhetetlenek.

A felvonószerelő feladatai

A felvonószerelő munkája igen sokrétű és kiterjedt. A felvonószerelő végzi el az alapvizsgálatokat, alapméréseket, az ezekkel kapcsolatos ellenőrzéseket egyen- és váltakozóáramú áramkörben. Erőmérést és hidraulikus méréseket végez. A felvonószerelő a szereléssel kapcsolatos gépészeti műszaki rajzokat készít, erős- és gyengeáramú hálózatokat épít ki, a vezérléseket beépíti, beállítja, szükség esetén karbantartja vagy javítja. Kialakítja a teljes villamos és gépészeti rendszert, szükség esetén a teljes villamos rendszert átépíti.

A mérések és ellenőrzések során a műszaki tervek alapján a felvonószerelő ellenőrzi a felvonóakna méretét és minőségét. Elvégzi a kötélszerelési munkálatokat, majd az előre elkészített felvonószekrényt beépíti, továbbá a szakirányú gépeket és berendezéseket üzembe helyezi. Ilyen szakirányú berendezések lehetnek a zuhanásgátló rendszerek, az aknaajtó biztonsági zárak, ütközők, különböző kötélfelfüggesztések.

Szükség esetén a javítási munkálatokat is a felvonószerelő végzi. Üzemzavar esetén a felvonószerelő határozza meg a hiba helyét, majd elvégzi a szükséges javításokat, például a szelepek, kilincsművek, tömítések, fékbetétek cseréjét, javítást, illetve ellenőrzését.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.