Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Feltöltés

A feltöltés olyan tevékenység, amelynek során az épület alatt vagy körülötte a természetes talajszintnél magasabb szint létrehozása céljából szilárd anyagot töltenek be. Az erre a célra felhasznált anyag leggyakrabban kavics, sóder, kőzúzalék, építési sitt, homogén törmelék, egyes esetekben termett talaj.

Alapvetően két típusát különböztetjük meg, a ház alatti szint megemelés céljából történő betöltést, valamint a kertészeti célokból történő tereprendezést. A tereprendezés során a talajszint megemelésének, illetve letermelésének a célja, hogy egyenletes felület vegye körül az épületet, például gyepesítés előtt igen gyakori.

Építés szempontjából a feltöltés általában alápincézetlen épületek esetében történik, amikor hozzávetőlegesen félméteres szintkülönbséget alakítanak ki a talaj szintjéhez képest, melyet a lábazat falai közötti feltöltés biztosít.

A feltöltés alapanyaga

A feltöltés leggyakoribb és legelőnyösebb alapanyaga a töltősóder (bányasóder), amely jól tömöríthető. A tömörítés 15 centiméterenként 95%-osan szükséges, felső réteg esetén ennek a mértéke 98%. A feltöltés óriási előnye, hogy növeli a védelmet a talajnedvesség ellen (kapilláris hatás megszüntetése, illetve lecsökkentése). Amikor a szint megemelésének a mértéke nem éri el a 30 centimétert, akkor a feltöltés valójában talajcserét jelent, hogy az eredeti talaj helyére töltősóder kerüljön az előzőekben említett célból.

Amikor töltősóder helyett a korábban kitermelt talaj lesz a töltőanyag, akkor abból minden szerves anyagot el kell távolítani (gyom, humusz), ellenkező esetben a korhadás révén a feltöltés fellazul, az aljzat megsüllyed.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.