Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Felmenő falak

Amennyiben alápincézett az épületünk, úgy a pincefalat összefogó koszorúra épül rá felmenő fal, amelynek a külső síkja pár centiméterrel a pincefal külső síkja előtt helyezkedik el. Talajon fekvő padló esetében is hasonló a helyzet, általában a lábazati szigetelés vastagságánál 1-2 cm-rel nagyobb ez a kinyúlás.

A felmenő falak úgynevezett teherhordó falak, ami azt jelenti, hogy a saját súlyukon kívül a felettük levő épületszerkezetek súlyát is viselik és a terhelést tovább adják az alaptestnek.

A felmenő falak anyagai

A felmenő falak anyagukban igen változatosak lehetnek leginkább a tégla (esetleg a beton) a jellemző Magyarországon, de lehet akár akár vályog is a falszerkezet, bár ez utóbbi számtalan kérdést vet fel az építési engedélyezési eljárás során, mivel „egyedi szerkezet”-nek minősül, és részletes statikai számításokkal kell igazolni azt, hogy alkalmas teherhordó falnak.  A felmenő falakat rakhatjuk habarcsba is, de rendelkezésre áll már a Wienerberger cég DRYFIX technológiája is, amivel a téglákat egymáshoz lehet ragasztani. Ilyen esetben a falat mindig vakolni kell.

A habarcs hőhidat képez a téglák közt, így rontja annak hőtechnikai tulajdonságát, a hőszigetelő falazó habarcsnál ez kevéséb jelentkezik. Egyes falazóelemek nagy pontossággal készülnek (Pl.: Porotherm HS), így akár 80%-kal kevesebb habarcs szükséges hozzá. A teherhordó falakat jellemzően 30, 38 vagy 44 cm-es vastagságban építjük meg, amennyiben a leginkább elterjedt tégla falazatokat nézzük. Többszintes épületek esetén lehet jelentősége a falvastagságnak tartószerkezeti szempontból, azonban egy átlagos családi házhoz mindegyik megfelel. Ami lényeges lehet a falvastagság meghatározásánál az a hőtechnikai szempont.

Néhány esetben hallottam olyan esetről, hogy az építtető azzal büszkélkedett, hogy az ő háza nagyon szuper lesz és olcsó a fűtés, mert 44-es téglából épült 16 cm-es hőszigeteléssel. Azonban amikor a többi épületszerkezetet átnéztük (padlásfödém, padló hőszigetelés) akkor feltűnő aránytalanságokat láttunk. Ezért azt javaslom, hogy ne essünk abba a hibába, hogy ágyúval lövünk verébre. Egy bizonyos határon túl már hiába növeljük a falvastagságot, a hőszigetelő tulajdonság nem változik olyan mértékben és aránytalanul sokat fogunk költeni a felmenő falak szerkezetére.

A felmenő falak hőátbocsátása

A hőátbocsátási tényezőt U-val jelölik a mértékegysége pedig Watt/m2K. A jelenleg érvényes szabvány szerint egy felmenő falnak legalább 0,45-ös U értéket tudnia kell, de a jövőben várható változások miatt érdemes már olyan házat építeni, amelynek falszerkezete közelíti a 0,20-as U értéket. Ezt azonban csak külső hőszigetelés alkalmazásával tudjuk elérni. Ennek a hőszigetelésnek a vastagságát hőtechnikai méretezéssel kell meghatározni. Szerkezetileg pedig dűbelezéssel rögzítik a felmenő falakhoz, majd erre kerül rá a vakolat. A hőszigetelésen kívül a külső falaknak is megfelelő zajcsillapítással kell rendelkezni, hogy a környezeti zajok csak a nem zavaró mértékig juthassanak be a belső térbe.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.