Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Fedés, sapka a házon

A tetőfedés vagy héjalás a tető látható része, a nap, a szél és a csapadék hatásainak ellenálló fedést jelent ez.

Különbséget kell tegyünk magas és lapostető között. Lapostető esetében a tetőfedés általában a tetőszerkezetet védő vízszigetelésre szórt kavicsréteg. Erre járólapok kerülnek, hogy pl.: a kéményeket meg lehessen közelíteni. Környezetbarát megoldások esetén pedig zöldtető készül. A zöldtető lehet extenzív és intenzív. Extenzív zöldtető esetén 10-15 cm-es ültető közeg kerül csak a tetőre és ebben leginkább szárazságtűrő növények élnek. Az intenzív zöldtető pedig egy kert a tetőn. Az intenzív zöldtető a fenntartása miatt intenzív, hiszen automata öntöző rendszerre is szükségünk lesz. A zöldtető előnye az esztétikai szempontokon túl a jó hőszigetelő képesség, az épületszerkezetek hőingadozása 40 fok körülre csökken, amíg egy, a napsugárzásnak közvetlenül kitett lapostető esetén ez 100-120 fok is lehet. Egy zöldtető létesítése a speciális igények miatt (pl.: gyökérálló szigetelés, nagy önsúly, karbantartási költségek stb…) drágább, mint egy hagyományos lapostető, az ára kb. 20 év alatt térül meg németországi számítások alapján.

A magastető fedésének lehetséges anyagai

A magastetőre kerülő fedések anyagukban lehet égetett kerámia (cserép), fémlemez, cserepeslemez, bitumenes zsindely vagy akár nádfedés is. A különböző trapézlemez fedések alkalmazása családi házak esetében nagyon ritka. Bizonyos hajlásszögű tetőfelület alatt/felett nem alkalmazhatók az egyes héjazatok, ennek eldöntése a tervező feladata. A tető hajlásszögét a környezeti adottságok is befolyásolják. Ahol pl. sok hó esik ott praktikus laposabb tetőt építeni, mivel a hóréteg hőszigetelőként működik. Ugyanígy ahol kevés az eső, ott a laposabb tetőfelületről több esővíz gyűjthető. Ahol sok az eső, ott ennek az ellenkezőjét kell megvalósítani, hogy a csapadék minél hamarabb távozhasson.

Az egyes tetőfedő anyagok ismertetésébe azoknak nagyon széles választéka miatt itt nem mennénk bele. Vezérelvként azt tartsuk szem előtt az anyag kiválasztásánál, hogy a fő feladatának, a környezeti hatások elleni védelemnek maradéktalanul tegyen eleget és emellett olyan színű, anyagú, formájú legyen ami nekünk tetszik. De ha engedményt kell tennünk, inkább az esztétika rovására menjen. Egy jó tetőfedő anyagnak meg kell felelnie az alábbi minőségi követelményeknek: színtartósság, méretpontosság, fagyállónak kell lennie és a környezeti hatásokkal szemben ellenállónak kell lennie. Persze ide az általános hatásokat értjük, pl.: egy extrém erősségű jégesőben akármilyen jó minőségű cserépfedés károsodhat. Érdekességként meg kell említeni még a magyar fejlesztésű napelemes kerámia cserepet, ami a hagyományos napelemnél olcsóbb és hatékonyabb.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!